Politikern på Facebook om BB-nedläggningen: ”Skruva på korken”

Uppdaterad 2019-06-21 | Publicerad 2019-06-18

I lördags demonstrerade flera tusen personer mot att BB i Karlskoga läggs ner.

Nu rasar många mot regiontoppen Andreas Svahns (S) inlägg på Facebook.

Där uppmanar han bland annat en person till att ”skruva på korken på flaskan”.

– Det kanske inte var den mest eleganta formuleringen, säger Andreas Svahn.

I maj kom beskedet att förlossningsavdelningen på Karlskoga lasarett skulle stängas 15 juni till följd av brister i patientsäkerheten.

Beslutet, som fattades av verksamhetschefen, skapade ilska bland Karlskogaborna som engagerade sig till stöd för att hålla förlossningen öppen.

I lördags demonstrerade omkring 5 000 personer mot stängningsbeskedet.

– Vi tycker att det är fel eftersom vi anser att vi har en säker vård. Vi har ett gruppteam för omhändertagande av akut sjuka barn som har väldigt väl inarbetade rutiner, sa barnmorskan Britt Larsson till Aftonbladet då.

Kritiserar Facebookinlägg

På söndagskvällen gjorde Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande i region Örebro, ett inlägg på Facebook:

Populistiska politiker, faktaresistent allmänhet och en journalistkår som saknar resurser eller saknar förmåga/intresse för komplexa problem gör mig uppgiven. Hur ska de av oss som vill ha ett seriöst samtal om alternativ och möjligheter nå fram?”

Uppdateringen har mötts av en storm av kritiska kommentarer.

Många tolkar inlägget som en negativ kommentar till lördagens demonstration.

– Det var framförallt för att politiska företrädare valde att tolka det så och sätta den prägeln och sprida det i en Facebookgrupp med drygt 11 000 användare som enbart diskuterar förlossningsfrågan i Karlskoga, säger Andreas Svahn.

Anklagas för förolämpning

Själv menar han att uppdateringen syftar på en bredare debatt.

– Man får sätta det här i ett sammanhang. Vi ser att läsandet av dagstidningar har minskat kraftigt samtidigt som färre tar del av nyhetssändningar från radio och tv. I stället får man en väldigt stor del av sin världsbild via exempelvis sociala medier.

– Ganska snabbt anammar man en uppfattning som kanske inte har någon grund.

Flera personer vänder sig dock mot att Andreas Svahn som politiker beskriver väljarkåren på det sätt han gör i inlägget.

En folkvald förolämpar inte sina väljare på detta sätt. Inte!”, skriver en person.

Som folkvald politiker låter det ganska svepande att tala om en “faktaresistent allmänhet”, kan du förstå att människor blir upprörda?

– Jag kan förstå att man inte vill bli kallad faktaresistent. Men jag tror att när du tittar på det här så ser du att de här kommentarerna finns i en väldigt specifik kontext.

Andreas Svahn bad en meningsmotståndare ”Skruva på korken” och uppföra sig.

”Skruva på korken”

Förutom den egna uppdateringen har Andreas Svahn även fått kritik för ett inlägg i en diskussion med en tidigare V-politiker om nedläggningen av BB.

Skruva på korken på flaskan och uppför dig ordentligt”, skriver Svahn i inlägget.

– Det kanske inte var den mest eleganta formuleringen. Men det jag hänvisade till egentligen var att alla diskussioner tjänar på att föras i ett nyktert tillstånd och primärt inte då nyktert i meningen avsaknad av alkohol utan mer i form av allmän nykterhet. Men jag kan förstå att formuleringen kan missuppfattas.