Gymnasieskolor kan öppna – för mindre elevgrupper

Uppdaterad 2020-04-04 | Publicerad 2020-04-03

Gymnasieskolorna kan komma att öppna upp – lite grann.

Små elevgrupper förväntas kunna återvända för att genomföra specifika moment.

– De ges förutsättningar att klara utbildningen och få sina slutbetyg, säger utbildningsminister Anna Ekström, (S), i ett pressmeddelande.

Sveriges gymnasieskolor påbörjade sin distansutbildning den 18 mars.

Redan på måndag kan Folkhälsomyndigheten besluta att eleverna får återvända till skolorna för att slutföra vissa moment.

– Det allvarliga läge vi nu befinner oss i riskerar att bli långvarigt. För gymnasieskolan innebär det att vi måste ha beredskap för att den är stängd under lång tid, kanske hela vårterminen. Därför har vi nu öppnat för särskilda lösningar för mindre elevgrupper, så att de ges förutsättningar att klara utbildningen och få sina slutbetyg, säger utbildningsminister Anna Ekström (S), i ett pressmeddelande.

Tanken är att en mindre andel gymnasieelever ska kunna utföra en del av utbildningen i skolans lokaler. Det kan handla om yrkesprogram med praktiska moment eller särskilda prov.

”Skolan har en tuff tid”

Lösningen är speciellt för elever som annars riskerar att inte kunna göra klart sin utbildning och därav förlorar möjligheter till fortsatta studier eller jobb.

Beslutet ligger hos Folkhälsomyndigheten som ska se på förändringen ur ett smittskyddsperspektiv. Och myndigheten har signalerat sitt godkännande.

Utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Vi har försökt göra en analys över riskmoment och vi tycker att det är en rimlig hållning att låta begränsade grupper elever återgå till skolan för att exempelvis göra vissa prov. Det känns inte som en stor risk, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TT.

Utbildningsminister Anna Ekström säger fortsatt att Sverige bara sett början på pandemin och att samhället måste vara starkt.

– Svensk skola har en tuff tid bakom sig, och vi har en ännu tuffare tid framför oss. Dagens besked ger bättre möjligheter för gymnasieskolan att ge eleverna de förutsättningar och det stöd de behöver för att klara den här svåra perioden, samtidigt som vi bekämpar smittspridningen, säger hon i pressmeddelandet från Utbildningsdepartementet.

Resterande utbildning är fortsatt på distans. 

Tom korridor på gymnasieskola.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen