Varselvåg i Sverige – värst för hotell och restauranger

Stefan Löfven vill se diskussion i EU om priset för coronautbrottet

Publicerad 2020-03-23

Varslen ökar kraftigt i Sverige efter coronautbrottet, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

Enligt Stefan Löfven ska regeringen göra vad den kan för att rädda jobben.

– Vi ska visa att vi inte lämnar löntagare eller företag i sticket, säger han.

Varseltakten i Sverige är nu rekordhög, bara i förra veckan lades 14 000 nya varsel.

– Värst drabbade är hotell- och restaurangbranschen som står för hälften av alla varsel, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen och påpekar att det är ”en allvarlig situation”.

Starka finanser

Även statsminister Stefan Löfven (S) tycker läget är allvarligt. Men han ser svenska statsfinanser som ett skydd.

– I flera sektorer har det gått ner dramatiskt. Men jag känner ändå en styrka i att landet har en så stark ekonomi att vi kan möta upp det här.

Som exempel lyfter Löfven upp möjligheten för företagen att genomföra korttidspermitteringar. Anställda går ner i arbetstid men får behålla nästan hela lönen. Staten står för en del av företagens lönekostnader.

Möjligheten omfattar 1,7 miljoner löntagare, enligt Löfven.

– Det innebär att tusentals och åter tusentals jobb kan räddas. Man behöver inte gå ut i arbetslöshet utan kan gå ned i arbetstid i stället.

Priset för utbrottet

Stefan Löfven menar att Sverige självklart ska göra allt för att skydda människor från att smittas av coronaviruset. Men han vill samtidigt se en diskussion om priset för insatserna.

– Vi har ett europeiskt råd framför oss där vi vill ha upp den här frågan, säger han.

– Det är klart att vi måste se till att skydda människor från sjukdomen, begränsa smittspridningen så mycket som det någonsin går och se till att hälso- och sjukvården får resurser. Men vi behöver också tänka på att samhällsviktig verksamhet inte skadas för mycket och att konsekvenserna för löntagare och företag begränsas så mycket som möjligt.

Löfven påpekar att Sverige inte ensamt kan klara krisen.

– Vi som land har starka finanser och kommer att göra allt vad vi kan, men vi är också beroende av vår omvärld. Om det saktar av för mycket där så påverkas Sverige. Så vi ska ha den diskussionen nu på riktigt för att se, vad kan vi göra mer i europeiska unionen.

”Akut i många branscher”

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) förstår att många i dag är oroliga.

– Med tanke på de permitteringar som många företag har gjort och också hur de små företagen ser sina inkomstkällor bara försvinna från en dag till en annan, säger hon.

Lövin tycker att de kriståtgärder som regeringen presenterat är bra, men att mer lär behövas. Inte minst för att rädda de små företagen.

– Här tittar vi på ytterligare åtgärder. Vi är medvetna om att den här situationen är väldigt tufft och akut i många branscher.

Stefan Löfven.

PODD Så kan virus spridas från djur till människa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Åke Lundqvist, professor och expert på sjukdomar som sprids från djur till människa.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen