Sanders och Warren i kvinnobråk i sista debatten

avHans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Bernie Sanders och Elizabeth Warren rök ihop i Demokraternas sista debatt.

Bråket handlar om ett uttalande från 2018 där Sanders ska ha sagt att en kvinna inte kan vinna presidentvalet.

Hårt pressad nekade han:

– Det sa jag inte alls. Detta är vad Donald Trump och vissa av medierna vill att vi ska slösa tid på.

Den sista debatten före primärvalsstarten i Iowa 3 februari sändes under morgonen, svensk tid, på CNN.

Opinionsmätningarna toppas av tre kandidater: förre vicepresidenten Joe Biden, Vermontsenatorn Bernie Sanders och Massachusettssenatorn Elizabeth Warren.

De två sistnämnda – som båda lutar åt vänster – här tidigare lovat att inte angripa varandra i debatter. Den pakten krackelerade i morse inför världens ögon.

I fokus stod ett uttalande som Bernie Sanders ska ha gjort i december 2018 och som avslöjades av CNN i sista stund före debatten. Enligt tv-kanalen sa han till Elizabeth Warren att han inte tror att en kvinna kan vinna presidentvalet.

Sanders: Det sa jag inte alls

Inför debatten hade Sanders förnekat uttalandet, medan Warren stått på sig. Så fortsatte det på scenen:

– Well, det sa jag faktiskt inte alls. Jag vill inte slösa en massa tid på detta eftersom det är vad Donald Trump och kanske några av medierna vill. Alla som känner mig vet att det är otänkbart att jag skulle tro att en kvinna inte kan vara USA:s president, sa Bernie Sanders.

När Elizabeth Warren gavs ordet fick hon frågan hur hon reagerade på Sanders uttalande från 2018. Hon gjorde ingen ansats till att förneka dess äkthet:

– Jag höll inte med, svarade hon.

– Bernie är min vän och jag är inte här för att fajtas med honom. Men så här är det: Frågan om huruvida en kvinna kan vara president eller inte har väckts och är dags att gå rakt på sak. Det bästa sättet att tala om vem som kan vinna är att titta på folks segerhistorik.

– Så kan en kvinna slå Donald Trump? Kolla på männen på den här scenen. Tillsammans har de förlorat tio val. De enda här inne som har vunnit varenda val de varit med i är kvinnorna. Amy och jag, sa Warren och avbröts av publikens jubel.

Fortsatte bråk om årtal

Elizabeth Warren fortsatte:

– Och den enda person på den här scenen som har besegrat en sittande republikan någon gång de senaste 30 åren är jag.

Bernie Sanders högg tillbaka direkt:

– För att få det rätt: Jag besegrade en republikan som kandiderade till kongressen.

– När då? frågade Warren.

– 1990, svarade Sanders.

– Och det var det jag sa. Jag är den enda som har gjort det på 30 år, sa Warren.

– 1990 är 30 år sedan, avslutade Sanders och försökte komma bort från ämnet genom att säga att det viktiga är hur Trump ska besegras.

Tekniskt var det dock Bernie Sanders som hade månaderna på sin sida, konstaterar NBC News. Han besegrade republikanen Peter Smith i valet till representanthuset i november 1990.

Joe Biden avrundade diskussionen:

– Jag håller med om att kvinnor kan vinna. Den verkliga frågan är: Vem kan ena partiet? Jag är den som har det bredaste stödet, sa han.

Foto: Skärmdump från CNN
Bernie Sanders tillbakavisade att han någonsin hade sagt att en kvinna inte kan bli president i USA under nattens debatt mellan Demokrater.

Biden skämtade om Kim

Övriga deltagare i debatten var Pete Buttigieg, borgmästare i South Bend i Indiana, Minnesotasenatorn Amy Klobuchar och miljardäraktivisten Tom Steyer.

På förhand låg mycket fokus på utrikespolitiken med tanke den aktuella krisen mellan USA och Iran. Ämnet inledde också debatten men utan att det hettade till rejält.

Elizabeth Warren gick ut hårdast med att hon vill ta hem USA:s trupper från Mellanöstern, något inte alla höll med om. Joe Biden drog ner skratt när han tog upp att Nordkoreas diktator Kim Jong-un kallat honom ”en rabiessmittad hund som borde slås ihjäl med en pinne”.

– Förutom det gillar du honom? skojade Bernie Sanders.

– Förutom det gillar jag honom. Och han fick ett kärleksbrev från Trump direkt efteråt, sa Biden.

 

PODD De ligger bäst till för att få utmana Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vilka som kan bli presidentkandidater för demokraterna i USA och utmana sittande president Donald Trump. Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM