Många barn väcks inte av brandvarnare

Linus Svensson/TT

Publicerad 2019-12-07

Efter en brand i Storbritannien hittades fem barn döda i sina sängar. Brandlarmet hade inte väckt barnen.

Flera studier visar att brandvarnare oftast inte väcker små barn – men om larmsignalen ersätts med moderns röst vaknar över 75 procent.

Forskare kräver nu att mer pålitliga brandvarnare tas fram.

En vårdag 2013 fick räddningstjänsten i den engelska staden Derby ett larm om brand i ett radhus. Brandmännen lyckades släcka elden, men de anlände för sent. Inne i huset hittades fem barn döda.

Tekniker kunde senare visa att brandvarnaren hade utlösts och drog slutsatsen att barnen hade sovit under brandförloppet.

Niamh NicDaeid, professor i rättsmedicin vid universitetet i skotska Dundee, har de senaste åren tillsammans med Derbyshires räddningstjänst genomfört flera studier för att ta reda på hur effektiva brandvarnare egentligen är när det gäller att väcka barn.

Tester i hemmiljö

I en studie utförde forskarna tester på 644 barn i deras hemmiljö. Forskarna lät brandlarmet utlösas mitt i natten, när barnen befann sig i djupsömn. Endast 28 procent av barnen vaknade av tjutet. När forskarna i stället bytte ut brandvarnarens höga frekvens mot en signal med lägre frekvens, kombinerat med ett inspelat varningsmeddelande uppläst av barnens mamma, vaknade mer än 75 procent av dem.

– Vi säger inte alls att brandvarnare inte fungerar. Vad vi säger är att du inte nödvändigtvis kan vänta dig att dina barn vaknar av brandvarnaren, säger Niamh NicDaeid till TT.

Ju äldre barnen är, desto större är sannolikheten att de faktiskt vaknar av en konventionell brandvarnare. Vid tolv års ålder vaknar de flesta. Men varför inte små barn vaknar av höga frekvenser är inte helt klart.

– Tidigare forskning visar att unga barn inte är programmerade att uppfatta pipande oljud från födseln. Däremot har de en anknytning till sina föräldrars röst, säger NicDaeid.

Hon är inte den enda som har forskat på området. Amerikanska Forskare på Nationwide Childrens Hospita l i Ohio har kommit fram till liknande resultat, liksom australiska forskare vid Victorias universitet i Melbourne.

Nu ställer forskarna krav på branschen och myndigheterna.

– Myndigheternas plikt är att hålla sig uppdaterade med vad vi vet och jobba med oss för att skicka rätt budskap om folkhälsa och brandsäkerhet. Men de måste också jobba för att ta fram nya brandvarnare som vi vet fungerar i nya fastigheter, säger Niamh NicDaeid.

I Sverige deltar Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) i en kommitté vars uppgift är att ta fram brandsäkra standarder för byggprodukter, bland annat brandvarnare.

– Vi kan säga att vi tycker det är dags att göra förändringar, och den uppfattningen bygger vi bland annat på de här studierna. Sedan gäller det att få med sig de andra (kommittémedlemmarna) också, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

Bestäms på EU-nivå

Standarder för brandvarnare beslutas på EU-nivå och har en juridiskt tvingande effekt på medlemsländerna. Det är en lång process att ändra europeisk standardisering.

Kommittén kan också komma överens om att genomföra förändringar för svensk standard.

Jens Hjort representerar Brandskyddsföreningen i kommitténs arbetsgrupp för släckningsredskap.

– Nu har det här varit en fråga inom England, och då kanske det finns fler länder som tycker det här är en bra sak att se över. Jag ser fram emot om det här lyfts upp, det kunde vi ha gjort själva, kan man tycka i efterhand, säger han.

Hjort vill dock understryka att barn inte är den enda gruppen som är utsatt. Även äldre kan ha svårt att höra brandvarnaren.