Finlands ”kulturprofil” häktad för grov människohandel

Statsministern: Jag är djupt chockerad

Uppdaterad 2019-11-28 | Publicerad 2019-11-27

Han är Finlands egen fallna kulturprofil.

Den prisade författaren och regissören Veijo Baltzar, 77, sitter nu häktad misstänkt för grov människohandel.

Han ska ha trakasserat unga kvinnor och haft dem boende i sitt stora hus.

Han hade kultstatus, han var prisad och uppburen och beviljades år efter år stadigt stora bidrag för sin kulturverksamhet.

Precis som den svenska kulturprofilen, den nu våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault.

Men nu har glorian fallit av kulturrådet Veijo Baltzar, känd även internationellt.

I tisdags förra veckan sprängde polisens pansarbil grinden till hans stora egendom i Ekenäs i Raseborg i södra Finland.

– Porten flög flera meter ut på gräsmattan, säger ett vittne till Iltalethi.

Dussintals poliser med hjälmar, sköldar och maskingevär stormade ut ur bilarna och omringade huset, som ligger precis vid vattnet.

Veijo Baltzar och en 36-årig kvinna greps i räden.

I torsdags häktades Veijo Baltzar vid Helsingsfors tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grov människohandel och misshandel.

Brotten ska ha skett i Ekenäs och Helsingfors från januari 2016 till september 2019.

Den 36-åriga kvinnan, som länge har jobbat tillsammans med honom, häktades på samma skäl.

En kult av flickor och kvinnor

Precis som i fallet med Jean-Claude Arnault, som drog med sig Svenska Akademien i fallet, är det en tidning som har grävt djupare och avslöjat nyheten som har chockat Finlands kulturvärld.

I ett år har Helsingin Sanomat arbetat med historien. Tidningen har intervjuat 18 flickor och unga kvinnor, som har beskrivit hur Veijo Baltzar lockade hem dem till sig, gjorde närmanden, manipulerade och kontrollerade dem.

Kring den kände äldre mannen bildades någon form av kult, enligt flickorna.

De unga kvinnorna ska ha bott i det stora huset som ägs av Veijo Baltzar. I Ekenäs har kvinnorna väckt uppmärksamhet, eftersom de gått klädda i ”konstiga, långa och gammaldags” kläder, enligt Iltalethi.

En av flickorna som bott där, Emma, berättar att hennes kontakt med Veijo Baltzar började med en annons där han sökte unga flickor till Integrationsteatern Baltzar.

Då var hon bara 15 år.

Hennes föräldrar var misstänksamma, eftersom Veijo Baltzar tidigare dömts till böter för att ha lockat med flickor på en teaterresa, men gav så småningom med sig, skriver Svenska Yle.

Emma blev snart inbjuden till Veijo Baltzars hem i Raseborg, där hon fick både ett eget rum och en säng – och fickpengar.

Men Emmas mamma anade oråd och åkte till huset, där hon insåg att Veijo Baltzar levde ihop med två vuxna kvinnor och minst två unga flickor, alla klädda i kjol och klänning och högklackat.

Emma hämtades hem, men Veijo Baltzar lockade tillbaks henne.

Till slut hämtade hennes pappa hem henne – och anmäldes av Baltzars medarbetare för att förfölja sitt barn.

Enligt Helsingin Sanomat är Emmas fall inte unikt – många flickor som tidningen har intervjuat säger att de är rädda för Veijo Baltzar.

”Trakasserat unga flickor”

Teater och kultur har varit Veijo Baltzars täckmantel – under tio år har han beviljats över en halv miljon euro i bidrag, bland annat av Svenska Kulturfonden.

Via kulturföreningen Drom har Veijo Baltzar drivit flera romska projekt, som Svenska Kulturfonden finansierat.

På måndagen gick fonden ut och gjorde avbön:

– Vi känner starkt för de unga som kan ha drabbats inom föreningen Drom. Vi har beviljat flera bidrag till föreningen och beklagar djupt om något av de projekt som nu granskas har genomförts med hjälp av våra bidrag, säger Svenska Kulturfondens vd Sören Lillkung i ett pressmeddelande.

Fredrik Sonck, kulturchef på Hufvudstadsbladet, drar i en kommentar inte osökt paralleller till Jean-Claude Arnault och Svenska Akademien:

”Att anklagelserna mot Baltzar är ytterst allvarliga står klart: han ska ha trakasserat unga flickor och är nu häktad, misstänkt för grov människohandel. Tankarna går till en annan kulturprofil i västerled: våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault som i åratal kunde härja runt, delvis på grund av Svenska Akademiens underlåtenhetssynder och nonchalans.”

Svenska kulturfonden agerar helt annorlunda genom att ta saken på allvar, vilja utreda och idka självkritik, poängterar Fredrik Sonck, som dock ifrågasätter om Svenska Kulturfonden inte är överdrivet botfärdig.

”Djupt chockad”

Veijo Baltzar beviljades kulturrådstiteln av Finlands dåvarande president, Tarja Halonen, 2011.

Men det är inte den enda politiker och makthavare han har haft tumme med i Finland.

Före detta statsministern Paavo Lipponen öppnade Veijo Baltzars 50-årfirande som konstnär på Savoyteatern i Helsingfors i april förra året.

Finlands nuvarande statsministern, Antti Rinne, stödde Veijo Baltzars valkampanj 2015, när han ställde upp för socialdemokraterna i Nyland.

I måndags, när skandalen briserade, sa statsministern att han var ”djupt chockad”.

Helsingfors stad har skickat ut ett brev till skolor i staden, där man uppmanar elever som mår dåligt av den chockerande skandalen kring Veijo Baltzar att söka hjälp.

I brevet finns det också, enligt Iltalethi, kontaktuppgifter till polisen.