Expert om roboten: ”Biden för tankarna bort från Ryssland”

Publicerad 2022-11-16

På tisdagseftermiddagen slog en robot ner i Polen och dödade två personer.

Det är oklart vem som avfyrade den.

USA:s president Joe Biden ska dock ha informerat Nato och G7 om att det var en ukrainsk luftvärnsrobot, rapporterar Reuters med hänvisning till en källa inom Nato.

– Det är anmärkningsvärt, säger Magnus Christiansson är krigsvetare vid Försvarshögskolan och expert på Nato.

Det var på tisdagseftermiddagen som en robot slog ner på polsk territorium. Två personer i orten Przewodów, sex kilometer från gränsen till Ukraina, dödades i explosionen.

Uppgifterna om händelsen var inledningsvis motstridiga.

På onsdagen meddelade Polens president att det troligtvis var en ukrainsk robot. Något som kraftigt dementeras från ukrainskt håll.

Polska regeringen har gått ut och sagt att roboten är rysktillverkad.

– Det som tyder på det är att de enda som politiskt skulle kunna skicka en missil mot Polen har rysktillverkad materiel. Det är troligtvis baserat på spillror som hittats vid nedslagsplatsen i en första teknisk undersökning, säger Magnus Christiansson.

Nedslagsplatsen.

Å andra sidan använder både Ukraina och Ryssland sovjetiska vapen i kriget, vilket betyder att även om roboten är ukrainsk, kan den vara av sovjetisk sort.

– Det blir även en fråga om hur man rent tekniskt skulle kunna gör det. Det finns mängder av olika varianter och militärtekniker och det är en fråga om det är möjligt avståndsmässigt från Ryssland, säger Magnus Christiansson.

Vraket efter roboten som dödade två personer i Polen.

Sansade reaktioner

Hittills har såväl Natos som Polens och USA:s reaktioner varit lugna och sansade. Det menar Johan Norberg, Rysslandsexpert och forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), i en intervju i SR:s Studio Ett, på onsdagsmorgonen.

– Jag anar att man inte vill att det här ska få en snabb och okontrollerad dynamik. Jag tror man samlar sig och ger sig tid att koordinera sitt svar på detta, säger han.

Norberg menar att en massa beskyllningar från olika håll kan göra att det blir svårt att hålla ihop bilden kring vad som har hänt.

Biden: Den var ukrainsk

Under natten sa USA:s president Joe Biden att det är osannolikt att den hade avfyrats från Ryssland, med hänvisning till uppgifter.

– Det finns preliminär information som bestrider det. Jag vill inte säga det förrän vi har undersökt det fullt ut, sa Biden och fortsatte:

– Det är osannolikt utifrån projektilbanan att den avfyrades från Ryssland. Men vi får se.

Senare ska dock Biden ha informerat Nato och G7 om att det var en ukrainsk luftvärnsrobot, rapporterar Reuters med hänvisning till en källa inom Nato.

”Anmärkningsvärt”

Det finns också uppgifter om att Ukraina ska ha försökt skjuta ner en rysk robot, skriver en av nyhetsbyrån AP:s reportrar på Twitter, som hänvisar till amerikanska källor.

– Det är ett scenario i sannolikhetens prägel eftersom Ukraina utsatts för en mängd missilattacker runder natten. Ukrainskt luftvärn i Lviv har varit aktivt under natten så det är inte helt osannolikt, säger Magnus Christiansson, krigsvetare vid Försvarshögskolan och expert på Nato.

– Det är anmärkningsvärt att Joe Biden går ut i det här skedet och baserat på preliminära uppgifter och lugnar ner och för tankarna bort från Ryssland.

Magnus Christiansson.

Kan ha fångats på radar

Sedan kriget började har Nato haft luftvärnsnärvaro i området runt Ukraina. Inte minst i Polen.

Enligt uppgifter från en Nato-källa ska ett sådant Nato-flygplan ha fångat radardata från den missil som slog ner i Polen, rapporterar CNN.

Men även om Nato har haft signalspaningsplan som regelbundet cirkulerar runt och tittar in i Ukraina och Belarus, betyder det inte nödvändigtvis att ett flygplan fångat upp roboten, menar Magnus Christiansson.

– Mycket kan ju hända samtidigt. Det är också möjligt att man bara har fragment av missilens bana. Det blir en viktig pusselbit för bevisföringen.

En indikation på att det är också att Nato försöker avdramatisera det i det här skedet och gå ut med så mycket som möjligt av den information man faktiskt har, för att ta död på rykten, menar Magnus Christiansson.

Ett sådant rykte är att det kan handla om en kryssningsmissil av typen KH 101, som avfyras från flygplan.

– Ryssland använder även nio flygbaser i Belarus vilket innebär att en sådan missil inte behöver ha avfyrats inifrån Ryssland. Med det är svårt att veta, säger Magnus Christiansson.

Stort stöd för Polen

Men än viktigare än att veta vilken exakt robottyp som använts blir det enligt Magnus Christiansson nu att visa allianssolidaritet och stötta polackernas förmåga att upprätta sin territoriella suveränitet.

– Polen har haft en viktigt roll i stödet till Ukraina. Om det är ett mål som är kopplat till det är det viktigt att visa solidaritet och hålla ihop eftersom det ryska motivet skulle kunna vara att normalisera bekämpningen och att östra Polen blir en del av konfliktzonen som då Ryssland kan fortsätta trycka på.