Brottsofferjouren krishanterar efter lokal ordförandes uttalande: ”Djupt olyckligt”

Publicerad 2023-03-15

”Blir jobbigt för anmälaren om det inte finns något bakom.”

Så skrev en lokal ordförande för Brottsofferjouren om Skyttedals polisanmälan mot Johan Ingerö.

Nu krishanterar Brottsofferjouren – och kallar in förbundsstyrelsen till extrainsatt möte.

– Jag blir väldigt, väldigt berörd av detta, eftersom det kan innebära att man kan känna mindre förtroende för Brottsofferjouren, säger förbundsordförande Sven-Erik Alhem.

I går offentliggjordes Sara Skyttedal polisanmälan mot den före detta partisekreteraren Johan Ingerö. I ett polisförhör uppgav hon att hon utsatts för ett övergrepp på en Kristdemokratisk efterfest 2014.

Strax därpå skrev en av Brottsofferjourens lokala ordföranden att det är ”vansinnigt” att anmäla nio år efter händelsen.

”Här verkar det ligga mycket negativa känslor bakom. Blir jobbigt för anmälaren om det inte finns något bakom”, skrev han i ett facebookinlägg, och fortsatte:

”Genom att direkt polisanmäla så borde agerande anses som ondsint och riktat inte enbart mot Johan utan även mot andra i partiet. Anmälaren i fråga borde frånskiljas sina förtroendeposter på liknande sätt som Johan har fått lämna.”

Många reagerade på hans uttalande – bland annat Sven-Erik Alhem, som är förbundsordförande för Brottsofferjouren i hela Sverige.

– Det har lett till en ganska turbulent situation där många ifrågasätter om det är lönt att vända sig till Brottsofferjouren, och det är väldigt olyckligt.

Han har haft ett långt samtal med den lokala ordföranden under dagen, för att hålla honom uppdaterad. Sven-Erik Alhem säger att oavsett om den lokala företrädare hade för avsikt att ta ställning eller inte är verkar har uppfattats så.

– Det är djupt olyckligt. Vi vill i alla sammanhang välkomna de som känner oro, de som känner att de behöver ett medmänskligt stöd, säger han.

Förbundsordförande Sven-Erik Alhem.

Två extrainsatta möten

Krisen har lett till att förbundsstyrelsen ska ha ett extrainsatt möte på fredag för att diskutera vilka konsekvenser uttalandet kan ha fått. Dessutom ska den lokala styrelsen där personen är ordförande ha ett extrainsatt styrelsemöte i kväll.

– Det visar vilken angelägenhet vi tycker detta har fått, de skadeverkningar de fått för alla dem som vi finns till för, om de tvekar att vända sig till oss för att vi skulle ha förutfattade meningar.

Sven-Erik Alhem poängterar att det såklart finns anmälningar om brott som visar sig vara falska eller inte stämma, men att det inte är Brottsofferjourens sak att bedöma.

– Den personen som känner sig utsatt för ett brott ska inte bli ifrågasatt för det. Det är inte vår sak att ifrågasätta, det är rättsväsendets sak.

”En kraftfull motståndare till näthat”

Det har kommit mycket hat mot Sara Skyttedal det senaste dygnet – många menar att det är konstigt att hon anmäler nio år efter händelsen.

– Det är helt grundlöst, att uttala sig negativt om en anmälan för att lång tid har förflutit. Det är den enskilde målsägandens sak att ta ställning till när och om man vill göra en anmälan om brott.

I sociala medier har det också kommit kommentarer som kan tyckas vara ännu värre. Debattören och provokatören Chang Frick, som är grundare av den högerpopulistiska sajten Nyheter i dag, skrev att han inte tror på Skyttedals anmälan.

”Främsta skälet är att det inte går att supa henne snygg”, skriver han på sin Twitter.

Sven-Erik Alhem blir upprörd när han hör uttalandet.

– Jag tycker det är väldigt fult gjort. Det är osakligt, ogrundat, och den typen av förnedrande uttalande kring en person är väldigt otrevligt och fult.

Han har ingen statistik över hur många brottsoffer eller anmälare som utsätts för näthat – mörkertalet tros vara stort. Men han tror att det är vanligare än man tror.

– Jag är en kraftfull motståndare till allt form av näthat. Den sakliga debatten är jag en varm anhängare av, men näthat är det raka motsatsen, säger Sven-Erik Alhem.

Han vill uppmana alla personer som känner sig utsatta för ett brott höra av sig till Brottsofferjouren.

– Jag vill också vända mig till anhöriga till gängkriminella, som känner sig oroliga för sin egen säkerhet och inte vill vända sig till polisen, kan vända sig till oss. Vi har avgett ett tystnadslöfte, och har inga kopplingar till polisen.

Aftonbladet har sökt den lokala företrädaren under onsdagen.