Flera pojkar gripna för rån i Stockholm

Uppdaterad 2018-03-21 | Publicerad 2017-07-24

Ett flertal fall av rån och misshandel har inrapporterats till Stockholmspolisen under helgen.

De misstänkta gärningsmännen är pojkar. Den yngste är en nioåring som uppges ha varit beväpnad med ett knogjärn.

– Ingen människa kan tycka att det är bra att så unga människor är ute på natten och begår brott, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson.

”I helgen har vi haft stora problem med grupper av unga killar som rånat, misshandlat och hotat. Flera greps, men alla var under 15 år.”

Så skriver Södermalmspolisens yttre befäl på Twitter. I ett annat inlägg skriver polisen att sex personer gripits bara under söndagsnatten. En av de omhändertagna uppges vara så ung som nio år. Pojken är misstänkt för rånförsök med knogjärn.

”Är väldigt unga”

Carina Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen, uppger att pojkarna gripits i samband med två incidenter på Södermalm.

I det första fallet blev en person bestulen på en mobiltelefon på en bar. När offret försökte ta tillbaka sin mobil fick denne ett slag i ansiktet. Polisen kunde efter en kort jakt gripa två misstänkta.

Det andra ärendet rör ett rånförsök där flera pojkar på cykel försökte råna en person med ett knivliknande föremål på Katarinavägen. Senare kunde polisen gripa fyra misstänkta i city.

– Samtliga gripna är väldigt unga, säger Carina Skagerlind.

Lever på gatan

Polisen ser allvarligt på det inträffade.

– Ingen människa kan tycka att det är bra att så unga människor är ute på natten och begår brott, säger Carina Skagerlind, och fortsätter:

– När det handlar om så här unga människor hanteras det såklart på ett speciellt sätt. Vi tar bland annat kontakt med socialtjänsten i ett mycket tidigt skede.

Yttre befäl på Södermalmspolisen skriver på Twitter att flera av de misstänkta är medborgare i andra länder och lever på gatan i Stockholm. I många fall saknar pojkarna vårdnadshavare i Sverige.

– Det finns, det vi skulle kalla, gatubarn. Barn som står utanför Myndighetssverige och inte är involverade i någon slags prövning eller process, då är man helt skyddslös och väldigt utsatt. Det är inte bara så att man kan begå brott utan man blir också lätt utsatt för brott, säger Elisabeth Anestad, biträdande chef för polisområde Stockholm city, till TT.

Följ ämnen i artikeln