Rakhmat Akilov, 39, erkänner terrorbrott – häktas

Uppdaterad 2018-01-30 | Publicerad 2017-04-11

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov häktades under tisdagsförmiddagen i Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.

Akilov erkänner sig själv skyldig och har lämnat uppgifter om sitt motiv.

– Han erkänner terroristbrott och medger därför att bli häktad, säger advokat Johan Eriksson.

Den andra mannen som suttit anhållen misstänkt för terroristbrott kommer inte att häktas.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Fredagens misstänkta terrorattack på Drottninggatan dödade fyra och skadade 15 personer.

Nio personer vårdas fortfarande på sjukhus, två är allvarligt skadade.

Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov, begärdes häktad på måndagseftermiddagen av vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Klockan 10 på tisdagen inleddes häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätts säkerhetssal, där domstolen skulle avgöra om den misstänkte Akilov från Uzbekistan skulle häktas för terroristbrott eller släppas fri.

Rakhmat Akilov erkände brott och medgav att bli häktad.

Han har även gett uppgifter om sitt motiv, advokat Johan Eriksson uppger att Rakhmat Akilov samarbetat genom att svara på polisens frågor i förhör.

– Det är inte bara ett blankt erkännande utan han har lämnat uppgifter, säger Johan Eriksson, som är advokat till Rakhman Akilov.

Den andra misstänkta släpps

Ytterligare en person har varit anhållen misstänkt för terroristbrott. Mannen var skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

Denne skulle begäras häktad eller släppas senast klockan 12 på onsdag.

Kort efter häktningen av Rakhmat Akilov meddelade Åklagarmyndigheten att misstankarna har försvagats mot denne man, och att det därför inte finns skäl att begära mannen häktad.

Mannen kommer inte att sättas på fri fot, utan omedelbart sättas i förvar. Detta då det finns ett tidigare beslut om att mannen ska utvisas.

Polisen uppger att det finns kopplingar mellan Rakhmat Akilov och mannen som tills nyss suttit anhållen – men vad de består i eller hur detta har framkommit vill polisen inte gå in på.

Åklagare Hans Ihrman sa på en pressträff att det inte finns fler frihetsberövade än dessa två personer, men att det finns andra personer att följa och utreda vidare.

– Det är bara början av en lång utredning, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål.

Akilov ska sinnesundersökas

Förhandlingen skedde bakom stängda dörrar och Akilov gick in i rättsalen med böjt huvud, iklädd gröna kläder. Han ombads dock av rättens ordförande att ta bort en tröja som täckte hans ansikte.

En rysk tolk närvarade under häktningsförhandlingarna.

Domstolen beslutade även att det ska göras en liten sinnesundersökning av Rakhman Akilov. Enligt åklagare Hans Ihrman är detta vanligt i den här typen av ärenden.

– Rätten beslutade i dag om att han ska genomgå en P7-undersökning, en liten sinnesundersökning, säger advokat Johan Eriksson.

Senast den 11 maj ska åtal vara väckt. Men mycket talar för att det kommer dröja längre än så, då polisen tidigare uppgett att förundersökningen kan ta uppemot ett år.

Advokat Johan Eriksson har belagts med yppandeförbud, vilket innebär att han inte kan ge närmare uppgifter om vad som skett under häktningsförhandlingen.

”Har rätt gärningsman”

Enligt rikspolischef Dan Eliasson finns det flera olika former av bevis som pekar mot den misstänkte, däribland teknisk bevisning, fotografier och uppgifter från Akilov själv.

– När det gäller utredningsläget känner jag mig väldigt trygg över att vi har rätt gärningsman som körde lastbilen, sa Eliasson vid en pressträff på måndagen.

Intresset kring fredagens attack och misstänkte Rakhmat Akilov har varit enormt och säkerhetspådraget vid rättssalen var massivt.

– Det kommer vara ett omfattande säkerhetspådrag, att jämföra med när grov organiserad brottslighet ställs inför rätta, sade Thomas Östman, säkerhetschef vid Stockholms tingsrätt, tidigare till Ekot.

Thomas Östman säger att de har instruktioner och rutiner för hur tingsrätten ska jobba ihop med polisen och hur bemanningen ska se ut.

Utanför rättssalen befann sig Aftonbladets fotograf P-O Sännås under tisdagsmorgonen och berättade då att hela gatan utanför säkerhetssalen har spärrats av.

– Här är väldigt mycket poliser, det märks att det är en speciell rättegång. Alldeles precis kom tre bilar med bombhundar som nu ska genomsöka lokalerna. Vi får inte heller fota mot huset, vilket är väldigt ovanligt.

”Speciell uppfattning om advokat”

Under måndagen kom beskedet att Akilov ansökt om att byta advokat – från nuvarande Johan Eriksson – till en sunnimuslimsk försvarare. Det avslogs dock av domare Malou Lindblom som menar att det inte finns tillräckliga skäl för ett byte.

– Han hade en väldigt speciell uppfattning om vilken advokat han ville ha men inte begärt någon specifik, säger 39-åringens advokat Johan Eriksson när han gästade Aftonbladet Morgon under tisdagsmorgonen.

Som Aftonbladet tidigare berättat ska den misstänkte Akilov i samband med att han uppträtt märkligt inne på Circle K ha tagit på sig dådet på Drottninggatan. 39-åringen ska även i förhör ha erkänt att han ”kört på otrogna” enligt källor till Aftonbladet.

Ett år att utreda

Enligt polisen pågår just nu ett omfattande utrednings- och polisarbete för att fastställa alla detaljer kring fredagens attack.

Omkring 600 förhör har hållits och enligt polisen kan det dröja länge innan utredningen är klar.

– Min preliminära bedömning är att det kan ta upp till ett år att driva den här förundersökningen i hamn, berättade Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, på en pressträff i måndags.