Edina, 29, vaknade av explosionen: Trodde byggnaden skulle rasa

Publicerad 2022-01-15

En explosion inträffade i ett trapphus i Tumba söder om Stockholm under natten.

Polisen har satt upp avspärrningar kring huset och boende hålls inne i sina lägenheter.

– Hela rummet skakade till av smällen och jag trodde att hela huset skulle rasa, säger Edina, 29.

Larmet om explosionen kom till polisen klockan 02.40. Strax innan dess hade boende i huset hört en kraftig smäll från trapphuset. Edina, 29, som bor i huset skulle precis gå och lägga sig när det hände.

– Jag satt i min säng och skulle precis sova. Då hörde jag en extrem smäll och hela rummet och min säng skakade till. Min vas flög rakt ner i golvet, berättar hon och säger att det kändes som en jordbävning.

En stor polisinsats inleddes efter explosionen och det nationella bomskyddet kallades ut till platsen. Stora avspärrningar har satts upp runt fastigheten och boende i fastigheten ”inrymdes” av polis.

– Vi får inte gå ut. Jag gick ner i trapphuset tidigare men då följde de mig upp till lägenheten igen, berättar hon vid sjutiden på morgonen.

Exploderade i trapphuset

Explosionen skedde i trapphuset innanför entrén. Enligt Edina har glaset i entrédörrarna förstörts och enligt polisen orsakade sprängladdningen också skador i trapphuset och på en ytterdörr.

Ola Österling, presstalesperson på polisen i Stockholm, vill inte gå in på om laddningen riktats mot en särskild ytterdörr.

– Vi håller på att kartlägga vem brottet kan vara riktat mot.

Det nationella bombskyddet har undersökt platsen under natten och under morgonen gör en teknisk undersökning av trapphuset. Polisen har också knackat dörr i fastigheten för att få in iakttagelser och eventuella vittnesmål.

– Avspärrningarna kommer att tas bort kring fastigheten under morgonen men det är fortfarande avspärrningar i trapphuset för den tekniska undersökningen. Det är ingen fara för boende att gå ut nu, det läget hade vi i natt under en tid, säger Ola Österling.

”Bor många barn här”

Ingen person kom till skada av explosionen. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Edina har inte sovit på hela natten och är fortfarande uppskakad av händelsen. Hon tänker på vad som hade hänt om någon råkat vara i entrén när det exploderade.

– Hade någon stått där när det smällde hade det inte gått bra, säger hon.

– Det känns väldigt, väldigt otryggt. Jag har aldrig tänkt på det förut men nu vågar jag inte ens stå utanför huset för att ta en cigg. Det finns väldigt många barn som bor här också.

Följ ämnen i artikeln