Hästflock rymde – sprang runt i Stockholm

Publicerad 2021-08-12

Tolv hästar på rymmen tog över Enskedes gator på torsdagsmorgonen.

Lastbilschauffören John fick en chock när han satt i bilen på väg till jobbet.

– Jag har aldrig sett något liknande, bara i västernfilmer.

När John var på väg till jobbet i Enskede i södra Stockholm på torsdagsmorgonen fick han se något han tidigare bara sett på film: en hel flock hästar som galopperade hej vilt på den asfalterade vägen.

– It made my day bara, herregud. Jag stod vid Enskede IP:s parkering och väntade på min tur att köra in till jobbet. Jag satt där och helt plötsligt ser jag dem, tio hästar kanske, som springer runt från ena sidan till den andra, berättar John för Aftonbladet.

John plockade upp sin mobil för att föreviga den unika synen.

– Jag såg att några tjejer sprang efter hästarna med snacks. Men hästarna sprang bara till höger och vänster och tillbaka. En kille stannade med bilen för att hjälpa tjejerna, en av dem hoppade in i bilen och så körde de efter hästarna. Fyfan alltså. Jag garvade ihjäl mig, stackars tjejer.

När John fick tillfälle frågade han en av tjejerna vad som hade hänt.

Fångades in av ridksoleelever och polis

– Hon sa att hästarna hade rymt, jag tänkte bara ”no shit”.

Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen, säger att hästarna rymde från Enskede ridskola.

– Det var någon som ringde på morgonen och sa att det var hästar som hade rymt, det var tolv stycken. Några av hästarna var på väg mot Sockenplans t-bana och några andra gick in i ett villaområde.

Enligt Fahlström hjälptes personal och elever från ridskolan tillsammans med allmänheten och några poliser åt för att fånga in hästarna.

– De gick och hämtade grimmor och sådana grejer så att det skulle bli lättare att leda dem tillbaka. Varje person hade två hästar på varsin sida. Det tog någon timme och sedan ska alla hästar ha varit tillbaka.

Aftonbladet har sökt Enskede ridskola.

Följ ämnen i artikeln