Nya trenden: Tjejer söker tjejer som kan locka deras killar

Publicerad 2018-03-21

Sökes: tjej i tjugoårsåldern som kan förföra min pojkvän.

En ny trend, vars syfte är att avslöja otrohet, sprider sig i sociala medier.

”Lockbete sökes. Sena 20-årsåldern, tidiga 30-årsåldern. Mindre rumpa. Mörkt hår”.

Så lyder ett inlägg i en dansk Facebookgrupp, berättar danska TV2.

Den slutna gruppen är bara är en av flera som på senare tid börjat fyllas med liknande inlägg, där tjejer efterlyser så kallade ”lokkeduer”. Som täckmantel utger sig gruppen för att handla om stickning.

Många söker efter lockerskor.

Gör det som en tjänst

Upplägget är enkelt. Kvinnorna anger sina önskemål – längd, kroppstyp och hårfärg – i hopp om att hitta en lämplig lockerska. Förförerskan ska sedan göra sitt bästa för att locka den andra kvinnans pojkvän att vara otrogen – som ett test.

– Om han klarar testet, så är ju allt lugnt – och så får man en klapp på axeln, säger lockerskan Sabrine Olsen till TV2.

Lockerskorna tar ingenting betalt för sitt värv, utan gör det för att hjälpa till.

– Det hon ber mig om gör jag. Om hon ber mig om att puffa honom på Facebook, ber hon mig att skicka en vänförfrågan till honom, om hon ber mig om att skriva till honom, så gör jag det, säger Sabrine Olsen till TV2.

– Jag har själv upplevt otrohet. Det är jobbigt att ta sig igenom det. Särskilt om det är ett väldigt seriöst förhållande, fortsätter hon.

Söker en lätt utväg

Den danske journalisten Søren Hebsgaard har specialiserat sig på teknologisociologi vid Syddanska universitetet och menar att slutna Facebookgrupper ofta används som enkel genväg för att försöka lösa problem som egentligen är väldigt komplicerade.

– Det handlar om att vi är väldigt osäkra. Vi hoppas verkligen att den andra ska tycka lika mycket om oss som vi tycker om honom eller henne. Och så försöker vi att använda teknologin för att liksom hoppa över all denna tvivel och osäkerhet, säger han till TV2.

Förekommer även i Sverige

När Aftonbladets reporter provar att efterlysa ett lockbete i en stor svensk Facebookgrupp blir mottagandet till en början svalt. Kvinnorna uppmanar henne att prata med sin kille, söka hjälp, eller dumpa honom. En del tycker rent av att han borde dumpa henne, som inte litar på sin kille.

Det dröjer dock inte alltför länge innan en kvinna hör av sig via ett privat meddelande. Hon erbjuder sig att ställa upp – mot att hon får samma hjälp tillbaka. Till slut får reportern även tips om en svensk grupp, med samma upplägg som de danska.

Att överblicka vad som försiggår i otaliga slutna grupper och privata chattar på sociala medier är omöjligt, men att fenomenet ”lokkeduer” förekommer även i Sverige är ett rimligt antagande. I vilken utsträckning kan emellertid ingen svara på.

Följ ämnen i artikeln