Förlamades av epidural – kämpar för att få assistans

Publicerad 2016-11-18

Sofia Dyberg Bartholdsson, 30, blev helt förlamad i ett ben när epiduralen gick snett vid hennes förlossning.

Nu kan hon inte ta hand om sig själv och sina barn – men nekas assistans.

– Jag vill kunna göra allt som andra friska mammor kan, men jag känner mig fängslad i mitt eget hem.

När Sofia Dyberg Bartholdsson, 30, i augusti fick epiduralbedövning under sin förlossning på Hallands sjukhus i Varberg träffade nålen snett – två gånger. Dagen efter fick hon beskedet: hennes högra ben var förlamat.

Nu sitter hon i rullstol och det är oklart om hon någonsin kommer att få tillbaka rörligheten i benet.

– Om jag skulle koppla in känslor i det här så skulle jag inte orka strida. Jag hade inte orkat gå upp på morgonen och ta hand om mina barn, det lilla jag kan ta hand om dem, jag hade inte orkat göra någonting, säger hon.

Barnen är 3 månader, 3 år och 13 år gamla.

Kämpar för att få assistans

Sofia Dyberg Bartholdsson är vanligtvis en mycket aktiv person som jobbar, tränar och leker med barnen. Nu kan hon inte göra någonting. Hon kan varken gå på toa, duscha, diska, tvätta eller klä på sig själv. Trots det nekas hon hjälp av kommunen.

– Alla barnen behöver mig, det här är katastrof, säger hon.

– Jag vill kunna göra allt som andra friska mammor kan, men i dag känner jag mig fängslad i mitt eget hem.

Kommunen har beviljat Sofia Dyberg Bartholdsson trygghetslarm, dusch fyra gånger i veckan och hemtjänst vid fyra punktinsatser om dagen för att hjälpa henne med toalettbesök och påklädning.

Men enligt henne är det inte tillräckligt. Hon vill få hjälp från ett hemtjänstföretag från morgon till kväll medan hennes man jobbar.

– Jag kan inte laga mat till mig själv och mina barn och har svårt att byta blöja på min bebis, säger hon och tillägger att hon ”inte vet hur vi ska klara oss”.

Kommunen: ”Har möjlighet att överklaga”

Maria Sjödahl, avdelningschef på uppdragsavdelningen på socialförvaltningen, vill inte kommentera det enskilda fallet med hänsyn till sekretesslagen, men bekräftar att hon känner till det.

– Jag kan inte uttala mig i individuella ärenden, säger hon och poängterar att generellt ”bedöms alla situationer utifrån hur behovet ser ut”.

– Kommer man till en situation då man får ett avslag har man i Sverige möjligheten att överklaga ett avslag. Då går det vidare upp till domstol.

I dag är Sofias man Peter Bartholdsson hemma för att hjälpa till, men på måndag måste han gå tillbaka till jobbet. Då vet familjen inte hur de ska klara sig.

– Vad händer om bebisen bajsar och jag inte kan byta blöja på honom? Jag känner stor oro inför måndag morgon just nu och jag känner mig som en otillräcklig mamma, säger Sofia.

– Jag sitter inte här på grund av sjukdom, utan för att en läkare stack mig fel. 90 procent av det jag klarade av innan förlossningen klarar jag inte i dag, den frustrationen, ilskan och maktlösheten jag känner är verkligen kaotisk.