Ursäkterna vi minns

avTT

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sångerskan Patti Smith framför "A Hard Rain's a-Gonna Fall" av 2016 års Nobelpristagare i litteratur Bob Dylan i Konserthuset i Stockholm i samband med Nobelprisutdelningen. Arkivbild.

Vissa sorters förlåt skakar om och lämnar större spår än andra. Här är ett axplock av olika sorters ursäkter – och medföljande skandaler – vi minns från de gångna åren.

"We care about the small people"

Oljeplattformen Deepwater Horizon exploderar i Mexikanska golfen den 20 april år 2010. Elva arbetare dör. Två dagar senare sjunker plattformen och oljekällans ventil går sönder. Läckaget är ett faktum, liksom en fatal språkmiss. Ursäkten landar nämligen inte så som oljebolaget BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg tänkt sig.

– Jag hör ibland kommentaren att stora oljebolag är giriga bolag, som inte bryr sig, men det gäller inte BP. Vi bryr oss om småfolket (the small people), säger han efter möte med USA:s president Barack Obama.

Sannolikt menade Svanberg dock något i stil med uttrycket "the little guy", som används om vanligt folk.

"Jag var på fest i helgen..."

Efter en omtalad fest i Stockholms skärgård sommaren 2017 bad den tidigare finansministern Anders Borg om ursäkt på Facebook för att ha betett sig "mycket olämpligt" medan han hade en "blackout", och meddelade att han ska söka hjälp.

"Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende." I samma veva lämnade han flera styrelseuppdrag.

"Jag är så nervös"

Patti Smith behövde två försök på sig när hon skulle framföra Bob Dylans "A hard rain's a-gonna fall" under Nobelceremonin 2016. Den amerikanska artisten kom av sig i låtens andra vers under framförandet i Stockholms konserthus och behövde en liten stund för att samla sig.

– Jag ber om ursäkt. Jag är ledsen, jag är så nervös, sade Smith innan hon gjorde ett nytt försök.

Efteråt hyllades hon.

"Det här är totalt hjärnsläpp"

Året är 2016 och landets socialförsäkringsminister kallas för hora. Den sparkade M-politikern Delmon Haffo, som hållit låda i ett webbsänt videoklipp får sparken från Moderaternas partikansli. En ursäkt framförs till både allmänhet och Annika Strandhäll med familj. Varför det blev som det blev har han inte kunnat förklara.

– Det här är totalt hjärnsläpp. Jag vet faktiskt inte varför det blev som det blev, sade han till DN strax efteråt.

"Ber oförblommerat om ursäkt"

En fråga som ställs mer än en gång i samhällsprogrammet Studio Ett år 2015 får skarp kritik och skapar starka reaktioner.

Frågan – som upprepas i programmet – ställs av programledaren till Israels ambassadör Isaac Bachmann och gäller om judarna har något eget ansvar för den växande "antisemitismen". Samma kväll kommer radions ursäkt:

"Vi ber oförblommerat om ursäkt för frågan. Den leder tanken fel och skuldbelägger både individer och en utsatt grupp", skriver tre SR-chefer på företagets hemsida.

"...till dem som tagit illa vid sig"

Miljöpartiets språkrör och vice statsministern Åsa Romson kritiserades hårt på sociala medier efter en rad på Twitter mitt under den pågående terrorattacken i Paris år 2015. Efter att först ha uttryckt sin bestörtning över dåden skrev hon: "De mycket allvarliga händelserna i Paris just nu kan försvåra för klimattoppmötet i dec då över 100 regeringschefer planerat delta". Romson tog senare bort sitt inlägg, men raderna fick de sociala medierna att koka av ilska.

Ursäkten kom sedan på Facebook:

"Jag ber om ursäkt till dem som tagit illa vid sig."

"...om du vill att jag gör det"

USA:s nuvarande president är kanske inte direkt känd för att be om ursäkt. Men efter att i november i fjol delat tre filmer med antimuslimskt innehåll från Jayda Fransen, en ledare för högerextrema Britain First på Twitter, gjorde Donald Trump möjligen ett försök:

– Om du säger att de är hemska rasister, så skulle jag verkligen be om ursäkt om du vill att jag gör det, säger han i en intervju med brittiska tv-bolaget ITV.

Trump tillade samtidigt att han inte vet något om Britain First, samt att det här ju inte var en stor sak hemmavid. Möjligen i Storbritannien, men inte i USA.