Vännen: ”Han dog som en hjälte”

Publicerad 2015-11-29

Polisen Garrett sköts på abortkliniken Vännen berättar om sin konståkningspartner

Fem timmar efter de första skottsalvorna kunde Robert Lewis Dear gripas inne på abortkliniken i Colorado Springs, USA, på fredagen.

Polisen Garrett Swasey dödades när han försökte stoppa skytten som uppges ha varit politiskt motiverad.

– Garrett var den mest osjälviska man som funnits. Han dog som den hjälte han var, säger nära vännen Christine Fowler-Binder till Aftonbladet.

Under fredagen inträffade en ny masskjutning i USA.

På kvinnokliniken Planned parenthood i Colorado Springs stegade 57-årige Robert Lewis Dear in och öppnade eld. Tre personer dog och nio skadades.

Efter fem timmar gav skytten, som beskrivs i amerikansk media som en enstöring, upp och överlämnade sig till polisen.

Det hittills enda offret som identifierats är 44-årige polisen Garrett Swasey som dog när han försökte förhindra dådet.

Vännen: ”Varför?”

Något motiv har ännu inte presenterats officiellt men för Washington Post uppger en poliskälla att det finns en politisk bakgrund till dådet som inträffade på kliniken som bland annat utför aborter. Organisationen Planned parenthood har tidigare utsatts för en smutskastningskampanj där det påståtts att man säljer kroppsdelar efter abortioner.

– Inga mer bebisdelar, sa gärningsmannen när han greps, skriver Washington Post.

För Aftonbladet berättar polisen Garrett Swaseys nära vän, Christine Fowler-Binder, om sin stora sorg.

– Egentligen vill jag inte ägna skytten några tankar. Men jag frågar mig själv: vad var orsaken till att Garrett dödades? Varför? Jag förstår inte hur någon kan vilja göra något så vettlöst, säger hon.

Hon och Garrett Swasey lärde känna varandra som unga och deras liv vävdes samman tack vare den gemensamma passionen för konståkning. De blev amerikanska juniormästare 1992 och flyttade från Boston till Colorado Springs tillsammans för att hårdsatsa på sporten. Även efter att de slutade åka tillsammans fortsatte de vara nära vänner.

Mamman gav dödsbeskedet

Under fredagen följde Christine Fowler-Binder, nu bosatt i Kalifornien, nyhetsrapporteringen om händelsen.

– Då hade jag ingen aning om att Garrett var ett av offren. Men så ringde hans mamma till mig och berättade vad som hade hänt. Jag blev helt förkrossad. Garrett var en underbar person. Den mest osjälviska man som funnits. Han dog som den hjälte han var, säger Fowler-Binder.

Garrett Swasey var en av de första på plats vid kliniken och uppges ha älskat sitt jobb. Han ägnade en stor del av sin fritid åt sin hustru och deras två barn och var även starkt engagerad i sin lokala kyrkoförsamling.

– Jag är lyckligt lottad som fick ha honom som vän. Jag njöt av varje ögonblick tillsammans med honom. Han var en underbar familjefar och hans föräldrar avgudade honom. Det är så svårt att inse att han inte finns med oss längre, säger Christine Fowler-Binder.

Följ ämnen i artikeln