Musks ”Hyperloop” blir verklighet

Publicerad 2015-06-09

I drygt 1 200 kilometer i timmen genom ett rör.

Miljardären och entreprenören Elon Musks framtidsvision ser nu ut att bli verklighet.

Ett företag är redo att börja bygga sin ”Hyperloop” i Kalifornien.

För snart två år sedan släppte entreprenören Elon Musk, känd för att ha grundat betalningssystemet Paypal, rymdtransportföretaget SpaceX och elbilsfirman Tesla, sina ritningar på ett nytt transportmedel: Hyperloop.

Han kallade det det femte transportmedlet och skulle vara ett alternativ till flyg, tåg, bil och båt. Enligt Musks ritningar skulle passagerare transporteras i aluminiumkapslar som svävade friktionsfritt i en ståltub. Kapslarna får fart med hjälp av magentism och svävar sedan på skenor ur vilka luft pumpas ut.

Musk menade att kapslarna skulle kunna dundra fram med en hastighet av 1 220 kilometer i timmen. Det skulle göra resan mellan Stockholm och Göteborg inte skulle ta mer är knappt 20 minuter.

Själv menade Musk att han inte hade tid att förverkliga sin vision utan uppmanade andra att ta vid och släppe ritningarna och idén i sin helhet till allmänheten.

Utvecklat Musks idé

Nu ser det ut som Musks dröm håller på att bli sann. Flera företag existerar som har som enda mål att förverkliga idén och en av dem ligger redan i startgroparna för att börja bygga.

Företaget Hyperloop Transportation Technologies, HTT, säger att de har gjort klart med alla nödvändiga papper för att nu kunna börja bygga sin åtta kilometer långa Hyperloop utmed en motorväg i Kalifornien, rapporterar Transport Evolved.

HTT tror sig kunna blir färdiga med sitt stålrör under 2017 och året efter kunna testköra med passagerare. Företaget har utvecklat Musks originalidé något och lagt till stora hjul på kapslarna för att de lättare ska kunna svänga i höga hastigheter. Man säger sig också ha planer på olika typer av komfort för olika typer av transporter.

Följ ämnen i artikeln