Pentagon erkänner ufo-program – för 187 dolda miljoner

Uppdaterad 2017-12-17 | Publicerad 2017-12-16

Försvarshögkvarteret Pentagon medger för första gången att de haft ett ufo-program.

Dolt i deras jättebudget har det funnits över 187 miljoner kronor avsatta för att utreda ”närkontakter”.

– Det här var så kallade svarta pengar, säger pensionerade senatorn Harry Reid.

Mellan 1947 och 1969 undersökte det amerikanska flygvapnet över 12 000 ufo-iakttagelser under ett program kallat ”Project blue book”. Majoriteten av dessa var inte alls oförklarliga.

Militären kunde slå fast att det i de allra flesta fall rörde sig om molnformationer, stjärnor, vanliga flygfarkoster och ibland även hemliga spionplan som observerats.

När ”Project blue book” avvecklades fanns dock 701 oförklarade ufo-iakttagelser.

Trots det valde flygvapnet att inte fortsätta utredningarna. Förklaringen som gavs var att det inte längre var ”försvarbart i hänseende till landets säkerhet eller i vetenskapens namn”, uppger New York Times.

Avslutades officiellt 2012

Men det var inte det sista ufo-programmet som amerikanska myndigheter bedrev.

Nu erkänner Pentagon för första gången att de bedrivit ett liknande program. Det påbörjades 2007 och avslutades officiellt 2012. Det drevs från femte våningen i försvarshögkvarterets C-flygel och utredde ufo-observationer, främst sådana som gjorts av det amerikanska flygvapnet.

Kostnaderna för programmet under de åren har legat på över 187 miljoner kronor och de gömdes i budgeten, rapporterar New York Times.

Den pensionerade demokratiske senatorn Harry Reid var med och startade Pentagons ufo-program. Han berättar för tidningen att det rörde sig om så kallade ”svarta pengar”, utgifter avsatta för hemliga operationer som doldes i de offentliga budgetarna.

– Jag varken skäms eller ångrar att jag drog i gång det här, säger han till New York Times.

– Det är en av de bra saker jag åstadkommit under min karriär i kongressen, något ingen annan gjort tidigare.

Även om ufo-spaningarna officiellt avslutades av Pentagon 2012 menar de som varit inblandade i programmet att det varit aktivt långt därefter. Programmet styrdes av underrättelseofficeren Luis Elizondo som sa upp sig tidigare i år.

”Vet för lite”

I sin avskedsansökan som han skickade in till nuvarande försvarsminister James Mattis ifrågasatte Elizondo varför USA inte ”la mer tid och resurser” på ufo-frågan, uppger New York Times.

Han säger till tidningen att han – och flera av hans kollegor – fortsatt ufo-utredningar även efter 2012.

Luis Elizonda skrev också i sin avskedsansökan att USA inte vet tillräckligt mycket om de oförklarade observationerna av flygande föremål för att kunna försvara sig mot dem, skriver New York Times.

”Måste börja någonstans”

Han uppmanar försvarsminister James Mattis att ta frågan på allvar:

”Det kvarstår ett avgörande behov att kunna avgöra förmågan och avsikten hos de här fenomenen för våra beväpnade styrkor och vår nations skull”.

Senator Harry Reid säger till New York Times att utredningarna kring ufon måste börja någonstans:

– Om någon säger att de har svaren i nuläget så lurar de sig själva. Vi vet ingenting.

Följ ämnen i artikeln