”Han stympade mitt underliv”

Publicerad 2014-04-23

Annamarias operation misslyckades - läkaren saknade erfarenhet

Allt fler svenska kvinnor betalar för att snygga till sina underliv.

Men det kan gå väldigt fel - vilket diskuterades i kvällens Partiprogrammet.

– Ofta är det unga tjejer som har ångest över att inte se rätt ut som genomgår den här typen av ingrepp, säger Isabell Wahlf, sexrådgivare och projektledare på RSFL Ungdom.

I kväll diskuterades frågan om estetiska plastikingrepp i Aftonbladet TV:s Partiprogrammet. Att korrigera blygdläpparnas storlek eller förminska en uttöjd vagina är två vanliga ingrepp som utförs på en växande skara kliniker runt om i Sverige. Men att skära i underlivet är inte riskfritt. Annamaria är en av dem som råkat ­illa ut.

- Kirurgen påstod att han var Sveriges bästa och att operationen var ”busenkel”. Men i stället för att ta bort en centimeter av blygdläpparna som vi bestämt, skar han bort dem helt.

Har två kliniker

Läkaren hade aldrig tidigare utfört ett liknande ingrepp men hon litade på honom, eftersom de umgåtts privat. Direkt efter ingreppet började det strama och göra ont i underlivet. Och när Annamaria inspekterade sig själv i spegeln fick hon en chock - stygnen hade spruckit upp och kvar av de inre blygdläpparna fanns bara hudslamsor.

Saknade utbildning

Annamaria återvände till kirurgen som sydde ihop henne - men det hjälpte inte. Stygnen gick upp, sammanlagt fyra gånger.

Efter det sökte Annamaria hjälp på en offentlig kvinnoklinik i stället. Där konstaterades att stygnen förvandlats till stora, hårda hudknutar, att de inre blygdläpparna saknades och att Annamaria hade hål rakt ­igenom yttre blygdläpparna.

- Det är helt galet. Nu vet jag dessutom att kirurgen saknar specialistutbildning i plastikkirurgi.

Kirurgen kritiserad

Kirurgen som opererade Annamaria har fått kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, bland annat för ett av ingreppen och för att ha brustit i journalhantering.

- Att jag skulle sakna anatomiska kunskaper eller kunskap hur ingreppet skulle utföras stämmer ej. Komplikationer vid kirurgi får alla kirurger förr ­eller senare, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Kirurgen driver fortfarande sin verksamhet i Stockholm.

I kvällens Partiprogrammet deltog Birgit Stark, plastikkirurg och ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi. Hon tycker att det Annamarias historia är fruktansvärd.

– Det är så beklagligt att en människa måste uppleva något sådant. Men det är viktigt att man skapar sig en bra relation till den läkare som opererar. Man ska informera sig noggrant om läkarens kompetens, hur ofta han gjort ingreppen och utbildningen ser ut, säger hon.

Deltog gjorde också Isabell Wahlf, sexrådgivare och projektledare RSFL ungdom. Hon menar att det ofta är unga tjejer som opererar sig trots att det inte är medicinskt motieverat.

– De har ångest över att inte se rätt ut. Det finns en viss norm om hur det ska se ut och de känner sig äckliga och fel. Mycket handlar om den syn som sprids via porren och via patriarkatet, säger hon.

Birgit Stark menar att ett problem är att estetisk plastikkirurgi helt står utanför hälso- och sjukvården. Det innebär att skyddet för patienten blir ett helt annat.

– Patienterna känner inte samma trygghet inför den juridiska aspekten, säger hon.

Men socialminister Göran Hägglund (KD), som också deltog i programmet, avslöjade att ett arbetet med en förändring redan är i gång. På morgondagens regeringssammanträde fattas ett beslut som innebär att en särskild utredare ska se över hur skyddet för den enskilde som genomgår estetisk kirurgi som kräver medicinska ingrepp ska stärkas.

– Sådant här som vi fått höra om i kväll ska människor vi inte behöva uppleva. Vi ska ha ett bra skydd. Vi ska se över vilka behandlingar som ingår i hälso- och sjukvården och se till att stärka skyddet för den enskilde, säger han.

Annamaria, vars fall diskuterats under kvällen, var nöjd med beskedet från ministern.

– Jag blev fantastiskt glad. Det kommer rädda många kvinnor som har hamnat i den här situationen. Jag har fått upprättelse. En upprättelse jag inte kunde få genom hälso- och sjukvårdslagen. Men här har jag fått upprättelse och det är jag nöjd med.