Kan bli aktuellt med fler Jas-bomber för att stoppa bränder

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2018-07-25

Efter det lyckade testet i Älvdalen kan det bli aktuellt att utföra bombningar med Jas-plan på andra skogsbränder runtom i landet.

– Skulle det finnas likartade former någon annanstans kommer vi att titta på det, säger generalmajor Urban Molin.

Den stora skogsbranden som härjar i Trängslet utanför Älvdalen är mycket svårsläckt och fortfarande inte under kontroll.

Branden härjar på ett skjutfält där det finns ammunition som kan explodera, vilket gör att markpersonal inte kan ta sig in till större delen av området. Släckningen där har under en tid därför endast skett genom vattenbombning från luften.

Aldrig tidigare testats

På onsdagen meddelade försvaret att de släppt en bomb från två Jas-plan i ett försök att släcka delar av branden. Bomben var av typen GBU-49, som är GPS- och laserstyrd. Resultatet var gott.

– Det preliminära resultatet är att det har lyckats släcka ungefär 100 meter runtom träffpunkten, säger överste Anders Persson.

Genom att släppa bomben kunde syret till elden kvävas. Metoden har aldrig tidigare testats.

– Däremot har vi lite erfarenhet att släcka små skogsbränder. Vi har gjort provförsök på skjutområden och skjutit med artilleri, men flygbombning har vi aldrig provat tidigare.

Ska utvärderas noggrant

Tanken är att metoden ska användas i ett värsta tänkbart scenario.

– Det är svårbedömt hur stor risken är för att det skulle behövas. Men det finns med i vår planering, så vi kan givetvis inte utesluta det, säger räddningsledare Johan Szymanski.

Testet ska nu utvärderas noggrant. Försvaret har meddelat att de är beredda att göra fler bombningar i Älvdalen om räddningstjänsten kommer med en sådan förfrågan.

Kan bli bombningar på andra håll

Och det kan även bli aktuellt att Jas-bomba skogsbränder på andra håll i landet.

– Det här skedde på ett skjutfält där vi kunde garantera säkerheten. Skulle det finnas likartade former någon annanstans kommer vi att titta på det då, säger generalmajor Urban Molin.

– Skulle det bli aktuellt att använda den här exceptionella metoden på en plats som inte är ett skjutfält, då måste vi i samverkan med kommun, länsstyrelse och andra se över förutsättningen för att göra det. Rent tekniskt har vi inga problem med att göra det.