Dödssiffran stiger efter brokollapsen i Italien

Uppdaterad 2018-08-15 | Publicerad 2018-08-14

En motorvägsbro har kollapsat i Genua i Italien, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Enligt Reuters har åtminstone 30 personer omkommit i vad Italiens transportminister kallar en ”enorm tragedi”.

En motorvägsbro i hamnstaden Genua, i Ligurien i nordvästra Italien, kollapsade under tisdagen, rapporterar AFP.

Totalt ska ett parti på omkring 80 meter av Morandibron ha rasat över byggnader nedanför.

Dödssiffran väntas stiga

Det exakta dödstalet är osäkert, men Italiens inrikesminister Matteo Salvini uppger att det handlar om minst 30 personer, enligt Reuters.

– Och många andra är allvarligt skadade.

Dödssiffran lär dessutom stiga "avsevärt", uppger guvernören i regionen Ligurien.

Åtminstone 35 fordon var inblandade i brokollapsen, uppger italienska Röda Korset för TT. Fyra personer ska hittills ha hittats vid liv i rasmassorna.

– Antalet offer stiger, vi väntar oss inga goda nyheter. Vår personal har varit på plats sedan kollapsen, och våra hundar letar nu efter folk i rasmassorna. Hittills har fyra personer hittats vid liv, säger Röda korsets italienske talesperson Marcello De Angelis till TT.

Transportminister Danilo Toninelli kallar händelsen en ”enorm tragedi” på Twitter. I en tv-intervju säger han att katastrofen visar på hur förfallen den italienska infrastrukturen är, och tillägger att ”de ansvariga kommer att få betala”.

”Apokalyptisk scen”

Ett vittne säger till Sky Italia hur han såg ”åtta eller nio” bilar på bron när den kollapsade, i vad han beskriver som en ”apokalyptisk scen”.

Frankrikes president Emanuel Macron har enligt AP pratat med Italiens premiärminister Giuseppe Conte på telefon och erbjudit landets hjälp.

Morandibron, som knyter samman motorvägarna A10 och A7, stod färdig 1968 och är 1 102 meter lång. Varför den kollapsat är ännu inte klarlagt, men man tror att det kan ha att göra med dess konstruktion och den kraftiga stormen som rasar i området, skriver Corriere.

Det ska även ha pågått underhållsarbete på bron för att stärka fundamenten.