Mejla

Wolfgang Hansson

Varför så tyst, Trump?

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

President Donald Trump har varit ovanligt tyst om den saudiske reportern Jamal Khashoggis öde.

Kanske för att Trump satsat hårt på att ge Saudiarabiens ledare Muhammed bin Salman en nyckelroll i amerikansk utrikespolitik.

Om MBS beordrat mord eller kidnappning av Khashoggi ser det inte bra ut för Trump och hotar relationen med en viktig allierad.

Trots att det nu gått över en vecka sedan den regimkritiske saudiske journalisten Khashoggi försvann efter ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul har de saudiska myndigheterna inte gett någon trovärdig information om vad som har hänt honom.

Detta trots anklagelser från Turkiet om att Khashoggi mördats inne på konsulatet och att hans kropp eventuellt styckats. Ju längre tid som går utan att Saudiarabien kan ge en rimlig förklaring till försvinnandet desto trovärdigare framstår de osannolika uppgifterna om mord.

Det är väldigt dåliga nyheter för relationen mellan USA och en av deras absolut viktigaste allierade. Genom att göra sin första utlandsresa som president till Saudiarabien visade Trump hur viktigt han tycker förbindelsen är. Det handlar inte längre främst om oljan.

Trump har, i motsats till Obama, accepterat mycket av den saudiska världsbilden där Iran är den stora fienden och till varje pris måste isoleras. USA har indirekt stöttat det saudiska kriget i Jemen för att motverka Irans inflytande och Saudiarabiens utfrysning av Qatar.

Sprängkraft

Bakom Trumps extremt saudivänliga politik ligger svärsonen Jared Kushner som kommer mycket bra överens med den saudiske kronprinsen och behöver hans hjälp för att planen för att skapa fred mellan Israel och palestinierna ska lyckas. Under Salman har arabvärlden blivit mer Israelvänlig och upphört med att ensidigt stödja palestiniernas sak.

President Trump brukar inte precis vila på sina twitterfingrar men i fallet med Khashoggi har fastighetsmiljardären som blev politiker varit ovanligt tyst. Delvis beroende på att det inte är glasklart vad som hänt med Khashoggi men säkert också på grund av sprängkraften som ligger i mordanklagelserna.

De nya underrättelseuppgifterna om att kronprinsen personligen skulle ha beordrat operationen är extra besvärande.

Trump har varit så passiv i skandalen att kongressen sett sig föranledd att ta täten. Utrikesutskottet kräver att Trump vidtar åtgärder ”mot alla utländska personer involverade i övergreppen mot Khashoggi” under en särskild lag som ger USA rätt att rikta sanktioner mot utländska regeringsföreträdare som gör sig skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter.

Trump har dock 120 dagar på sig att agera.

”Inte glad”

I en intervju med Fox News i går uttalade sig Trump på ett lite märkligt och defensivt sätt om historien.
Han var ”inte glad” åt vad han kallade ”en dålig situation”.

Ett språkbruk Trump brukar använda när han känner sig obekväm.

Med tanke på all goodwill och prestige som Trump investerat i Muhammed bin Salman vore det minst sagt pinsamt för presidenten om det visade sig att den saudiske kronprinsen beordrat ett mord på en regimkritisk journalist bosatt i USA som regelbundet medverkar i Washington Post.

Det finns också de som hävdar att Trump med sin retorik och sitt öppna förakt för internationella överenskommelser och mänskliga rättigheter bidragit till att sänka ribban. Många auktoritära ledare gör saker i dag som de inte skulle ha gjort om USA:s president fortfarande hållit anständighetens fana högt.

Saudiarabien är alldeles för viktigt för USA för att relationerna helt skulle frysas ned. Men det blir svårare för Trump att så oförbehållslöst ställa sig bakom Salman som han hittills gjort.

Våghalsig

Den saudiske ledaren är bara 33 år och förhållandevis färsk vid makten men har redan visat att han är betydligt mer våghalsig internationellt än sina äldre företrädare. Han startade krig i Jemen och satte Libanons ledare i husarrest i över en vecka.

Samtidigt är det många som hyllat honom som en reformivrare sedan kvinnorna bland annat fått rätt att köra bil.

Men den moderna imagen verkar mest vara en fernissa. För samtidigt har han låtit fängsla en rad kvinnliga människorättsaktivister.

Om han nu dessutom avslöjas som mördare är det onekligen besvärande för Trump och USA.

avWolfgang Hansson

Publicerad: