Barn- och fritidsprogrammet rycker fram

TT

Publicerad 2018-11-08

Gymnasieskolan växer och denna höst är det särskilt tydligt på barn och fritid samt fordon och transport.

– Den nedåtgående trenden för yrkesprogrammen tycka vara bruten. Det är enormt positivt, säger Torun Rudin, chef för Skolverkets gymnasieenhet.

Landets gymnasieskolor rymmer mer än 350 000 elever detta läsår – 2 800 fler än förra läsåret. Det innebär att så gott som alla program har fått fler nybörjare. Det stora undantaget är det förberedande språkintroduktion som har 35 procent färre nybörjare i år, visar Skolverkets preliminära statistik.

Som en följd av den stora flyktingströmmen 2015 växte språkintroduktion kraftigt och är fortfarande en av de större utbildningarna i gymnasieskolan. Men inflödet har minskat och elever som läst språkintroduktion har gått över till nationella program.

Bra arbetsmarknad

De program som växer mest på nybörjarsidan är alltså barn och fritid samt fordon och transport, som båda tagit emot 16 procent fler nybörjare denna höst.

– Det är program som leder till en arbetsmarknad i branscher som är väldigt måna om att anställa, säger Torun Rudin.

Även de industritekniska samt hotell och turismprogrammen växer ordentligt. Förklaringen till yrkesprogrammens comeback kan vara att eleverna numera känner sig säkra på att yrkesprogrammen inte stänger några dörrar.

– Allt fler elever vet att de har möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskolan. Det var en stor osäkerhetsfaktor under flera år. Vi ser också att många skolor är bra på att visa vad de kan erbjuda, ibland i samarbete med branscher, säger Torun Rudin.

Ekonomi bara växer

Men även om yrkesprogrammen lockat en större andel nybörjare än i fjol så är de långt ifrån gymnasieskolans jättar. Medan barn och fritid har totalt 9 400 elever har samhällsprogrammet närmare 57 000 elever. Näst störst är ekonomiprogrammet som gått om natur.

– Ekonomiprogrammet har växt kraftigt sedan det infördes. Vi tror att eleverna får en tydlig bild både av fortsatta studier och hur ett framtida arbetsliv kan te sig och det lockar många, säger Torun Rudin.

Följ ämnen i artikeln