Lisbeth Palme är död

Uppdaterad 2018-10-19 | Publicerad 2018-10-18

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har avlidit efter en tids sjukdom, meddelar familjen.

Lisbeth Palme blev 87 år gammal.

– Vi har sagt att vi i familjen inte kommer ge någon ytterligare kommentar än vad vi lämnat till TT, säger Mårten Palme till Aftonbladet.

Lisbeth Palme, änka till förre statsminister Olof Palme, har dött, uppger familjen för nyhetsbyrån TT. Lisbet och Olof Palme var gifta från 1956 fram till hans död 30 år senare.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Lisbeth Palme var huvudvittnet som pekade ut Christer Pettersson som skyldig till mordet på statsministern 1986.

Paret Palme hade sett filmen ”Bröderna Mozart” på biografen Grand på Sveavägen i Stockholm 28 februari 1986 och var på väg hem när en man närmade sig bakifrån.

Ungefär 700 meter från biografen avfyrade mannen en revolver och sköt Olof Palme. Även Lisbeth Palme besköts, men kulan nuddade bara hennes kappa.

Trots en fällande dom i tingsrätten 1989 friades Pettersson av hovrätten. Sedan dess är mordet olöst.

Höll fast vid vittnesmålet

Trots att Pettersson friades har Lisbeth Palme hållit fast vid sitt vittnesmål och övertygelse om hans skuld.

– Jag kan inte driva någon process. Jag har lämnat mitt vittnesmål och domarna valde att inte tro på det. Det betyder inte att jag inte är trovärdig inför mig själv. Jag har tagit mitt ansvar. Andra får tänka över om de har tagit sitt. Men det är väl bekvämast att inte rannsaka sig själv, sa hon i en intervju med DN 2001.

Flera ministrar kommenterar Lisbeth Palmes bortgång på sociala medier.

”Fina Lisbet Palme, alltid så varm och ödmjuk och generös mot din omgivning. Du kommer vara saknad av många”, skriver barn- äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren på Twitter.

”Fina, kloka Lisbet Palme har gått bort. Vila i frid”, skriver utrikesminister Margot Wallström.

Lisbeth Palme lämnar efter sig sönerna Mårten, Mattias och Joakim.

Följ ämnen i artikeln