”EU har katastrofalt missbedömt Ryssland”

Publicerad 2015-02-22

EU har gjort en ”katastrofal missbedömning” av Vladimir Putin och Ryssland.

Medlemsländerna har misslyckats med Ukrainakrisen, enligt en rapport från brittiska överhuset.

– Vi gick i sömnen in i krisen, säger Lord Christopher Tugendhat, som lett utredningen.

Följ ämnen
Ukraina

Brittiska överhusets utrikeskommitté släppte i dagarna en ny rapport där de riktar hård kritik mot sig själva och hela EU.

I rapporten ”EU och Ryssland: Före och efter krisen i Ukraina” slår de fast att EU-medlemsländerna helt missförstått utvecklingen i Ryssland som lett fram till Ukrainakrisen, skriver New York Times.

”En kollektiv förlust av förmåga att analysera läget har försvagat medlemsländernas förmåga att läsa de politiska förändringarna i Ryssland och komma med ett auktoritativt svar” skriver kommittén i rapporten.

Hård självkritik

Britterna menar att alla EU-länder har varit långsamma med att anpassa sig dagens aggressiva Ryssland. Särskilt hårda är de mot sig själva.

Enligt rapporten har Storbritannien haft ett särskilt ansvar och att de inte har uppfyllt det.

”Kommittén finner att utrikesdepartementet har förlorat sin expertis och analytiska förmåga att bedöma Ryssland och regionen”, står det i rapporten.

Författarna till rapporten fördömer Rysslands och de proryska separatisternas agerande på Krimhalvön och i östra Ukraina. De skriver att ”styckningen av en självständig stat” är oacceptabelt.

Kräver enighet

De skriver att EU måste kunna etablera en grund för unionen och Ryssland att mötas på i ekonomiska och politiska frågor. Något som kommer att kräva enighet och strama tyglar från medlemsländernas sida.

I rapporten tar de också upp den senaste utvecklingen med överenskommelsen om vapenvila som ett steg i rätt riktning. Men de varnar också för att EU länderna måste vara beredda att vidhålla och utvidga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

Om de inte respekterar vapenvilan.

Rapporten tar upp de pågående striderna i bland annat Debaltseve, som angripits av proryska separister även efter att Minsk-avtalet undertecknades.

”Vapenvilan är långt ifrån obruten, men viljan från båda håll att åtminstone låtsas att så är fallet kan – i det mest optimistiska scenariot – indikera en ökad vilja att ta sig ur konflikten. Mindre optimistiskt sett kan det helt enkelt vara ett sätta att vinna tid”, skriver rapportförfattarna.