Dubbla vädersmällen i norr – blixthalka och stormvindar

Uppdaterad 2019-02-22 | Publicerad 2019-02-14

SMHI utfärdar nu en klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen.

I delar av Norrbotten och Västerbotten varnas det även för plötslig ishalka. I värsta fall kan lågtrycket nå så långt söderut som Jämtland och då påverka VM-tävlingarna i Åre.

– Det finns en risk att det kan bli klass 2-varning även för Jämtland under lördagen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

De varningar som SMHI har utfärdat är följande:

  • Klass 2-varning för storm norra Lapplandsfjällen.
  • Klass 1-varning för plötslig ishalka i Norrbottens inland.
  • Klass 1-varning mycket hårda vindbyar för Norrbottens och Västerbottens inland samt för södra Lapplandsfjällen. 

– Det är ett kraftigt nederbördsområde som drar ner över Norrland, det faller både snö och regn och när det faller på vägarna så bildas det isgator, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Kan nå VM i Åre

SMHI har också utfärdat risk för stormbyar i Jämtlands län, Västerbottens kustland och Västernorrlands län. Det gör man bara om det finns en risk att det kommer att utvecklas till en klass 2-varning senare menar Hallgren. Troligen drar de värsta stormvindarna in under lördagsdygnet över Jämtlandsregionen.

I Åre pågår fram till söndag alpina VM-tävlingar som tidigare drabbats av vädrets makter. Efter damernas störtlopp i söndags revs VM-backen upp för att förbättra underlaget och planen var att den skulle frysa till, men det kalla vädret uteblev.

– Det kommer att blåsa upp allt mer, från Jämtlandsfjällen upp till Norrland med snöbyar som fortsätter att dra in. Om det djupa lågtrycket rör sig sydligare så finns det risk att det kommer att blåsa rejält i Jämtland, säger Christoffer Hallgren.

Snudd på orkanstyrka i byarna

Klass 2-varning för storm,, som nu har utfärdats för delar av Lapplandsfjällen, innebär en medelvind på minst 25 m/s och att det kan vara mycket svårt att gå upprätt. Det kan även vara farligt att vistas på fjället.

– På kalfjället kan det blåsa upp till stormstyrka och i byarna snudd på orkan, säger Christoffer Hallgren.

Läget på fjällvägarna är just nu besvärligt på många håll. Trafikverket informerar om att det råder mycket besvärligt väglag på väg 95 mellan Arjeplog och norska gränsen, E10 mellan Kiruna och gränsen, och E12 mellan Hemavan och Riksgränsen.