Samtal om oroligheter i Zimbabwe i stöpet

Anna Hansson/TT

Publicerad 2019-02-09

Kyrkan i Zimbabwe vill medla mellan regering och opposition och få i gång de havererade samtalen om oroligheterna i landet.

– Det kan lugna situationen på kort sikt, säger forskaren Liisa Laakso.

Spänningen i Zimbabwe har trappats upp efter de massiva protesterna mot chockhöjda bränslepriser i mitten av januari.

De planerade förhandlingarna mellan Nelson Chamisa, ledare för oppositionspartiet MDC, och presidenten Emmerson Mnangagwa, Zanu-PF, med syfte att lösa krisen har hittills inte gett mycket resultat.

I torsdags ställde Mnangagwa med kort varsel in sin medverkan på ett möte och skickade sin försvarsminister i stället. Chamisa ifrågasatte på Twitter presidentens legitimitet och uppgav att någon dialog mellan partierna inte kan nås om inte de båda personligen medverkar på mötet.

Samtidigt upprepade han krav på att militären skulle bort från gatorna och att de hundratals människor som fortfarande sitter fängslade i Zimbabwe till följd av demonstrationerna skulle släppas.

"Stoppa övergreppen mot medborgarna, våldet och gripandena", skrev Chamisa på Twitter efter det planerade mötet.

Kyrkan vill medla

Kyrkan, som spelar en viktig roll i Zimbabwe, har erbjudit sig att medla mellan parterna och har uppmanat ledarna att svälja sin stolthet och sätta folket i första hand.

Men landets ekonomiska problem är större än konflikten mellan partierna och kyrkans lugnande effekt riskerar att bli kortvarig, anser Liisa Laakso, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet.

– För att lösa det ekonomiska problemet behövs en ansvarsfull och kunnig regering. Man måste stoppa våldet, säger hon.

Minst tolv människor miste livet i samband med demonstrationerna, 78 fick vårdas för skottskador och fler än 1 000 personer frihetsberövades av polisen.

– En del av soldaterna är paramilitära. Vi har hört att de varit nästan kriminellt våldsamma och det är det som nu gjort situationen kaotisk, säger Liisa Laakso.

"Behöver hjälp"

Senast oppositionen och regeringspartiet träffades var 2008. Samtalen ledde till ett regeringssamarbete mellan partierna som skapade ett visst lugn och en ökad ekonomisk stabilitet i landet under några år.

– Det kan vara en möjlighet nu att dela makten på något sätt men då måste man också göra något för vanliga människor och åt konsumentpriserna. För att det ska hända tror jag att Zimbabwe behöver hjälp från andra länder, säger Liisa Laakso.

Butikshyllorna är tomma

2009 skrotade Zimbabwe sin dåvarande valuta som var i fritt fall och övergick till amerikanska dollar och andra valutor. Nu råder det en brist på dollar och landet har haft en akut brist på importerade varor senaste månaderna.

– Det är inte bara prishöjningen som är problemet utan också att Zimbabwes import har minskat för att de inte har någon utländsk valuta, säger Liisa Laakso.

För att den ekonomiska – och den politiska – krisen i Zimbabwe ska stävjas måste landet få fart på importen igen, genom exempelvis handelsavtal med andra länder, tror hon.

– Butikshyllorna har varit tomma och det är bara logiskt att människorna strejkar och demonstrerar.