Sjöstedt anklagar regeringen för att ”snåla” på assistans

Hallengren (S): ”Kommer behöva ändra lagen”

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2018-08-26

Nio månader gamla Selma riskerar att dö om hon inte övervakas dygnet runt – ändå nekas hon assistans av kommunen.

En som reagerat kraftigt på beslutet är vänsterledaren Jonas Sjöstedt – som menar att regeringen ”snålat” på personlig assistans.

– Om vi vill ta jämlikhet på allvar och ge människor samma möjligheter, då kan man inte spara in på dem som behöver samhällets stöd allra mest.

Selma föddes utan sväljreflex och riskerar att kvävas av sitt eget saliv om hon inte hålls under konstant uppsikt.

Ändå beviljas familjen inte övervakning dygnet runt. Älmhults kommun har i stället beslutat att de kan få hjälp mellan klockan 22 och 07, samt hembesök tre gånger om dagen.

Beslutet motiveras med föräldraansvar.

– Vi blev helt paffa. Det finns ingen förälder som måste vaka över sitt barn varje sekund. Jag äventyrar min dotters liv bara genom att gå på toaletten. Genom att be om hjälp för att säkerställa mina barns liv och hälsa tycker jag att jag tar mitt föräldraansvar, säger mamma Katarina Rohdin.

Familjen har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Sjöstedt: ”Regeringen har sparat och snålat”

En av dem som reagerat kraftigt på beslutet är vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

– Jag tycker det är förfärligt. Jag har ju själv barn och man tänker ju på vilken oro som förälder man måste ha, att övervaka sitt barn hela tiden, och att inte få den hjälp som man behöver. Det är ju otroligt illa för Selma men också för hela familjen.

Han menar att anledningarna till att Selma och andra barn i hennes situation inte får det stöd de behöver är två.

– Det ena är att regeringen har sparat och snålat på den personliga assistansen. Då slutar det med att många drabbas direkt precis som Selma gör och precis som hundratals andra gjort.

Den andra anledningen är enligt Sjöstedt att det kommit flera domar som underkänner personlig assistans vid olika behov och som blivit vägledande.

Vill se lagändring

Nu vill han se en skärpning i lagen om stöd och service (LSS).

– Det är en rättighetslagstiftning. Att de som har funktionsnedsättningar ska ha rätt till assistans för att leva ett så normalt liv som möjligt, man ska kunna studera och arbeta om det är möjligt. Jag tycker det är den enda rimliga utgångspunkten. Det är en väldigt fin lagstiftning i grunden, men nu måste den få bli vad den är tänkt att vara.

Hur skulle ni finansiera ökad assistans?

– Vi har råd med en personlig assistans som behandlar dem som behöver det väl. Vi har ett enormt överskott i budgeten, vi har också föreslagit skattehöjningar på exempelvis aktieintäkter. Det är inte det som är problemet.

– Jag tycker också att det handlar om vilket sorts land vi ska vara. Om vi vill ta jämlikhet på allvar och ge människor samma möjligheter, då kan man inte spara in på dem som behöver samhällets stöd som allra mest.

Ministern: ”Kommer behöva ändra lagen”

I ett mejl till Aftonbladet svarar barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) på kritiken:

”En regering kan inte spara på assistansen, det är ett lagstiftat stöd. Men lagens otydlighet har lett till att många förlorat sin assistans och det ska vi ändra på.”

Även hon anser att det krävs en lagändring för att garantera att människor får den assistans de behöver.

”Självklart ska den som behöver stöd med andning eller sondmatning få det. Vi kommer behöva ändra lagen. Det måste vara tydligt vad du har rätt till.”

Hallengren reagerar också på Selmas situation och skriver: ”Jag är verkligen inte nöjd. Selma och hennes familj förtjänar bättre.”

ANNONS