Böneutrop väcker starka känslor i Växjö

Uppdaterad 2018-05-09 | Publicerad 2018-05-08

Stiftelsen Växjös muslimer har fått tillstånd att göra böneutrop från en högtalare vid en moské i Växjö.

Böneutropen får vara max 110 decibel utomhus och 45 decibel inomhus.

– Det låter oerhört märkligt. 110 decibel motsvarar gränsen för vad som är tillåtet på en konsert, säger ljudexperten Thomas Lagö.

I februari i år lämnade Stiftelsen Växjös muslimer in en ansökan till polisen om att få göra böneutrop via en högtalare en gång i veckan. Sedan dess har frågan varit omdebatterad i Växjö.

Nu har polisen beviljat stiftelsens ansökan.

Ett av villkoren är att ljudnivån på böneutropet håller sig under en viss gräns.

– De får inte överskrida 110 decibel utomhus och 45 decibel inomhus. Det kommer att mätas vid en förskola som ligger vid moskén, säger Klas Werme, rättschef hos polisen i region Syd.

Ljudexperten Thomas Lagö reagerar på den gräns för ljudnivån som polisen har satt för moskén.

– 110 decibel är mycket och motsvarar den tillåtna maxgränsen för ljudnivån på till exempel en konsert. Gränsen är dock 105 decibel om det inte finns någon åldersgräns och besökarna kan vara under 13 år. Om moskén har så hög ljudnivå kommer det att bryta mot andra lagar, säger han.

”Handlar om hur mycket jag hör i mitt hem”

Moskén ligger i stadsdelen Araby, i närheten finns tre förskolor och ett bostadsområde.

– För mig handlar det inte om religion, utan om hur mycket jag hör i mitt hem. De säger att det ska vara en viss decibel, men frågan är om någon kommer att kontrollera det, säger Heidi Da Costa som bor i området.

Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö, är kritisk mot beslutet och hur det har tagits.

– Många har hört av sig och har uttryckt sin ståndpunkt. Jag är rädd att det här motverkar integrationen snarare än förbättrar den. Jag hade velat se att Stiftelsen Växjös muslimer hade fört en dialog och diskussion där Växjöbornas åsikter hade tagits i noga beaktande, innan de gjorde sin ansökan. Nu har frågan handlat om buller, men det här är en mycket större fråga än så, säger hon.

Fått utstå kritik

Tillståndet innebär att Stiftelsen Växjös muslimer får sända böneutrop en gång i veckan i 3 minuter och 45 sekunder, med start klockan 13 sommartid och klockan 12 normaltid.

– De handläggare hos polisen som har haft hand om det här har fått utstå en del kritik över mejl, inte bara från Växjöbor utan från alla möjliga håll. Men när det här beslutet togs har man inte tagit hänsyn till innehållet i utropen, utan har prövat hur det här påverkar ordningen och säkerheten, säger Klas Werme, rättschef hos polisen i region Syd.

Marcus och Johanna Strömkvist bor nära moskén och de tar nyheten om böneutropen med ro.

– Jag störs lika mycket av kyrkklockorna här i närheten och tycker inte att det här är ett problem, men det är inte alla här som tycker att det är lyckat. Många vill förbjuda böneutropen för att de tycker att Islam har en felaktig kvinnosyn, men då är det ju inte böneutropet som är det riktiga problemet, säger Marcus Strömkvist.

– Det finns betydligt större problem att fokusera på, säger Johanna Strömkvist.

”Var väntat”

Fatima Es-Sabbha som bor i närheten av moskén är själv muslim. Hon berättar att hon inte brukar gå till moskén utan brukar be hemma.

– Jag tycker att det är bra med böneutropen, om polisen tycker att det är okej, säger hon.

Avdi Islami, pressansvarig på Stiftelsen Växjö muslimer, är nöjd efter polisens beslut och tror inte att böneutropen kommer att störa de som bor i området.

– Det här betyder jättemycket, inte bara för böneutropens skull. Det är ett bevis på att demokratin fungerar, säger han.

– Det här tillståndet var väntat från vår sida, det hade varit konstigt om vi hade fått nej. Självklart hade vi accepterat det och gått vidare, för böneutropet i sig är inte avgörande. Man kan be även utan böneutrop, men det här är välkommet, säger Avdi Islami.