Nya hotet i Mellanöstern: Krig mellan Iran och Israel

Uppdaterad 2018-05-10 | Publicerad 2018-05-06

Kärnavtalet med Iran är historia.

Samtidigt bombar Israel mål långt inne i Syrien med dussintals döda som följd.

Nu ökar risken för ett nytt storkrig i Mellanöstern.

Följ ämnen
Israel

Det misstänkta israeliska flyganfallet mot vapendepån utanför Hama i västra Syrien sent på natten mot den 27 april var massivt.

Så kraftigt – att en jordbävning av magnituden 2,6 på Richterskalan registrerades, enligt NBC News.

Efteråt låg mer än 25 soldater döda på marken. Än fler fördes till sjukhus med skador.

Låter det som ett telegram i mängden? Som ännu en dussinrapport från ett inbördeskrig som redan har pågått i sju år utan någon fred i sikte?

Det kan vara värre än så.

Rök stiger mot himlen efter att den syriska basen attackerats med robotar

Flyganfallet kan komma att visa sig ha varit förspelet till ett helt annat krig – mellan Israel och Iran.

Iran är Syriens närmaste allierade och har under kriget skickat alltifrån tusentals soldater och tunga vapen till hyperavancerad övervakningsteknik till landet.

Vill se ”payback”

Samtidigt gränsar Syrien mot Israel. Och den israeliska skräcken är att Iran nu bygger upp en permanent närvaro i Syrien.

– Iran har offrat pengar och stridande för Assadregimen och det finns många i Teheran som nu vill se någon form av ”payback”, säger Bitte Hammargren, som är programansvarig för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på UI.

Tidigare har Israel och Iran bekämpat varandra genom ombud, som Hamas och Hizbollah. Nu uppges de vara närmare ett direkt krig än någonsin tidigare. Allt fler bedömare oroar sig för att ett fullskaligt krig mellan Israel och Iran när som helst kan bryta ut.

Målet för flyganfallen i Hama tidigare i april tycks ha valts med omsorg, enligt Washington Post.

Förbereder för krig

I depån fanns vapen som nyligen levererats från Iran. Merparten av de döda militärerna var iranier, och inte syrier, enligt Syriska människorättsobservatoriet.

Attacken kom bara timmar efter det att den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu, som under lång tid haft en misstänksam inställning mot Iran, talade med Donald Trump på telefon, enligt Washington Post. De ska då ha överlagt om ”den iranska regimens destabiliserande åtgärder”.

Enligt Euronews har Iran de senaste veckorna intensifierat sina vapenleveranser till Syrien. Samtidigt som en CNN-reporter på plats har bevittnat hur Israel samlat stridsvagnar till Golanhöjderna, i gränsområdet mot Syrien.

Amerikanska regeringskällor uppger för Euronews att Israel nu förbereder sig för krig – och aktivt söker amerikanskt stöd.

Iranska styrkor paraderar i Teheran

”Har ljugit”

USA är med Israel i den här kampen, sa utrikesminister Mike Pompeo på söndagen, enligt Washington Post.

Det spekuleras också i att Israel tycker att tajmningen för ett anfall nu är den rätta. Med en Israel-vänlig (om än oberäknelig) president i Vita huset, ett Saudiarabien som själva strider mot Iran genom ombud i Jemen och ett Egypten som är fullt upptaget med egna säkerhetsproblem.

Nyligen levererade premiärminister Netanyahu en, på sätt och vis, ännu hårdare stöt mot Iran. I ett dramatiskt tv-tal uppgav han att Israel kommit över 55 000 dokumentsidor och 183 cd-skivor som han påstod utgjorde bevis för Irans hemliga kärnvapenprogram.

– Iran har ljugit, slog han fast.

Men ”bevisen” dömdes ut av en rad Iranexperter och politiker i väst.

– Det var gamla grejer som inte bevisade något. Även stora delar av det israeliska säkerhetsetablissemanget menar att avtalet förhindrar Iran att skaffa sig kärnvapenkapacitet, säger Bitte Hammargren.

En ödesdag

De tre år gamla kärnavtalet med Iran har inneburit att Irans kärnenergiprogram begränsades – i utbyte mot lättnader i sanktionerna mot landet. Nu ska USA dra sig ur.

– Det är därför vi ser den här upptrappningen nu. Hela regionen och världen håller ögonen på det, säger Bitte Hammargren.

Iran har varnat för att hela avtalet skulle falla och att landet åter skulle börja anrika uran om Trump gör verklighet av sina hot. Och strax efter att Trump meddelade sitt besked anföll Israel och Iran varandra med robotar.

”Farligt läge”

– Vi hamnar i ett läge där ”hökarna” i Teheran stärks och där Iran sannolikt skulle kunna skaffa sig kärnvapenkapacitet på relativt kort tid. Det skulle försätta hela regionen i ett oerhört farligt säkerhetsläge, säger Bitte Hammargren.

Världen väntar nu på fortsättningen. Ett spel har inletts, där de flesta utgångarna innebär mer våld, och där ett enstaka felsteg kan få allt att tippa över.

– Det som verkligen behövs är en strategi för regional fred. Eftersom USA egentligen vill dra sig ur regionen och FN är handlingsförlamat måste Israel, Iran och Saudiarabien svara på hur deras strategier för fred ser verkligen ser ut, säger Bitte Hammargren.