Ovanlig varning om extrem värme

TT

Publicerad 2018-07-15

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga temperaturer. Arkivbild.

SMHI höjer den tidigare varningen för höga temperaturer till klass 2, den allvarligaste. Berörda kommuner förbereder sig nu för att hantera hettan.

– Det är första gången sedan 2014 som vi utfärdar den här varningen, säger meteorologen Linus Dock.

Väderinstitutets skärpning innebär att man nu varnar för extremt höga temperaturer i östra Svealand – i länen Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm.

– Värmen ser ut att stanna lite längre och vi kommer att få en dagstemperatur på 30 grader eller mer, fem dagar i följd, säger Linus Dock.

Men det är oklart exakt hur länge värmen dröjer sig kvar.

– Det kommer ett regnväder söderifrån, från sydöstra Götaland upp genom landet, och det är oklart hur det kommer att påverka temperaturerna framöver. Vi får se om regnet kan dämpa något.

SMHI skriver på sin hemsida att klass 2-varningen innebär "en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper". Klass 2 är alltså den högsta varningen när det gäller temperaturer.

Fyra somrar har gått sedan varningen användes senast.

– Så man kan säga att det är ovanligt. Det är en relativt ny varningskategori som utvecklas 2011, säger Linus Dock.

Luftkonditionering

Morgan Lindhe, kommunikatör i beredskap på Uppsala kommun, förklarar att man agerade när SMHI:s första varning kom.

– Vi har gått igenom vilka vård- och äldreboende som är väl rustade och där det har behövts har vi hjälpt till att installera luftkonditionering och fläktar, säger han.

– När det gäller övriga invånare hänvisar vi till den information som kommer från länsstyrelsen och SMHI.

Lindhe bedömer beredskapen god.

– Just nu håller vi oss på rätt sida men om värmen börjar orsaka problem för våra verksamheter så får kommunledningen kalla till möte.

Extremt torrt

Även i Stockholm anser man att beredskapen är god.

– Vi gick ut med information till våra olika förvaltningar i samband med SMHI:s första varning, säger Tulle Durling, kommunikatör vid Stockholm stads stadsledningskontor.

– Några incidenter eller andra problem som har att göra med värmen har inte rapporterats, men det finns säkert äldreboenden och liknande som har ändrat i sin dagliga planering på grund av värmen.

När gäller stadens invånare i största allmänhet vill Tulle Durling påminna om att det är extremt torrt.

– Det är därför viktigt att man respekterar eldningsförbudet.