Flera ton ost slängs – efter stora tävlingen

Publicerad 2018-11-05

3 472 ostar var med och tävlade om titeln ”världens bästa ost” under helgens ost-VM i norska Bergen. Nu åker osten i soporna, skriver norska TV2.

I helgen gick ost-VM av stapeln i norska Bergen och hela 3 472 ostar tävlade om titeln ”världens bästa ost” – vilket motsvarar cirka 2,5-3 ton ost. Nu kastas nästan all ost rätt ned i soptunnan.

– Det är en del av EU:s regelverk som vi måste förhålla oss till. Det är trist och dumt att se så mycket ost kastas bort, säger huvudarrangören Bernt Bucher-Johannessen, till TV2.

Enligt honom är det ett förfärligt stort matsvinn. Problemet uppstår i och med sättet tävlingen genomförs på menar han – och att flera deltagare levererat för mycket ost. Då domarna i osttävlingen inte ska veta något i förhand och ostarna ska presenteras anonymt, så måste den skäras och placeras på flera bord.

Flera ton ost slängs efter tävlingen.

Viss ost delas ut

I och med EU:s strikta regler gällande livsmedel så tar avfallshanteringen hand om den internationella osten som i stället omvandlas till värme för hushållen i Bergen. De 175 norska ostarna tar man dock till vara på.

– Den norska osten som är smakprov delas ut eller ges till kyrkans stadsmission. 

Mattillsynsmyndigheten är medvetna om problemet. Enligt dem finns det komplicerade regler när det gäller mat.

– Det finns strikta regler för livsmedel som innehåller animaliska produkter, det vill säga från djur. Om osten kommer utanför EU får man inte sälja den vidare. Om osten är ifrån EU så behöver man dock inte kasta den, säger Aslaug Sandvin, avdelningschef för myndigheten, till TV2.

Enligt honom har de kontinuerlig kontakt med arrangören för att få tävlingen bättre organiserad – men menar att de strikta EU-reglerna som finns ställer till det.

Följ ämnen i artikeln