Trump ställer in möte med Putin – på grund av krisen i Ukraina

Uppdaterad 2018-11-30 | Publicerad 2018-11-29

Det blir inget möte mellan Donald Trump och Vladimir Putin under G20-mötet i Argentina.

Orsaken är den diplomatiska krisen som brutit ut efter att Ryssland beslagtagit tre ukrainska fartyg i Kertjsundet.

”Jag har bestämt att det är bäst för alla inblandade att ställa in mötet”, twittrar Trump.

Donald Trump skulle ha träffat sin ryska kollega i samband med G20-mötet i den argentinska huvudstaden Buenos Aires, som inleds under fredagen.

Men nu har Trump beslutat att blåsa av mötet. Bakgrunden är att Ryssland ännu inte har släppt de sjömän som frihetsberövades i samband med att deras fartyg rammades i Kertjsundet på Krimhalvön.

”Utifrån det faktum att skeppen och sjömännen inte har återförts till Ukraina från Ryssland så jag beslutat att det är bäst för alla inblandade parter att ställa in mitt tidigare planerade möte i Argentina med president Vladimir Putin”, skriver Trump på Twitter.

Han fortsätter:

”Jag er fram emot ett meningsfullt möte så fort som situationen har löst sig.”

”Hotas av fullskaligt krig”

Det var i söndags som ryska styrkor öppnade eld mot tre ukrainska stridsfartyg i Kertjsundet, som är en mycket viktig förbindelse mellan Azovska sjön och Svarta havet. Skeppen togs i beslag, och besättningsmedlemmarna frihetsberövades.

Rysslands agerande har möt stark internationell kritik. Militäralliansen Nato har uppmanat den ryska militären att backa, och flera EU-ledare har gått ut och krävt nya sanktioner mot landet.

– Jag vill inte att någon ska tänka att detta är ett roligt spel. Ukraina hotas av ett fullskaligt krig med Ryssland, har Ukrainas president Petro Porosjenko sagt i ett tv-uttalande.

Kan försöka öka sin popularitet

Rysslands president Vladimir Putin har hävdat att de ukrainska fartygen uppträdde aggressivt, och att de ryska styrkorna agerade helt korrekt.

Enligt Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson ligger sannolikt flera olika motiv bakom Putins hårda retorik. Ett av dem kan handla om inrikespolitiken.

”Att blåsa nytt liv i konflikten med Ukraina kan vara ett sätt att vända uppmärksamheten åt annat håll och försöka få upp sina egna popularitetssiffror”, skriver Wolfgang Hansson.