Nya uppgifter kring terrormålet i Östersund

Malin Johanson/TT

Uppdaterad 2019-11-07 | Publicerad 2019-10-20

Den misstänkte mannen släpptes fri i september. Arkivbild.

Den man som greps i Östersund i augusti misstänkt för stämpling till terroristbrott ska ha pressats att utföra ett dåd i Sverige, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Enligt en personutredning av den misstänkte som Ekot tagit del av har mannen berättat att han blivit pressad av kriminella personer när han befann sig i Kazakstan för några år sedan.

Mannen, som är medborgare i Kazakstan men bosatt utanför Östersund, uppger att han hamnat i dåligt sällskap. En grupp kriminella personer ska ha pressat honom att utföra ett dåd i Sverige och hotat att döda hans familj om han vägrade. Personerna ska sedan ha fortsatt att pressa mannen, enligt uppgifter från personutredningen.

Den misstänkte mannen har tidigare uppgett att han känt sig hotad. På grund av hotbilden iscensatte han därför händelsen i Östersund i mitten av augusti i något som först såg ut som en trafikförseelse. Brottsrubriceringen ändrades sedan till förberedelse till mord, därefter till stämpling till terroristbrott. Mannen häktades, men släpptes på fri fot i mitten av september. Misstankarna mot honom kvarstår.

En förundersökning leds av Riksenheten för säkerhetsmål, men åklagaren Henrik Olin vill inte kommentera mannens uppgifter.

Följ ämnen i artikeln