Warren nere för räkning inför supertisdagen

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2020-03-02

Elizabeth Warrens kampanj för att bli Demokratiska partiets kandidat i presidentvalet i november är nere för räkning.

I Boston med omnejd samlas nu kärntrupperna i ett sista desperat försök att förhindra ytterligare ett primärvalsfiasko för senatorn från Massachusetts.

Telefonlistor är klara och manuskripten har finjusterats. Bostadsområden där det ska knackas dörr är också inringade. Nu återstår bara att alla volontärer som har engagerat sig i Elizabeth Warrens kampanj levererar ett mirakel.

Hannah Kahn, 21-årig student vid Tufts University, hoppas det går vägen.

– Warren är den kandidat som har de stora genomgripande progressiva idéerna, som jag vill se genomförda. Och hon har en plan för hur det ska göras, säger hon till TT:s utsände.

"Folk är rädda"

De dåliga primärvalsresultaten hittills tror hon hänger ihop med att Warren försöker vara både progressiv och samtidigt en enande kraft för partiet.

– Det är ett tveeggat svärd, säger hon.

Sedan är det en fråga om kön och vad som brukar kallas "valbarhet" i USA, enligt Kahn.

– En del säger att de inte tror att väljarna är redo för en kvinna som president, vilket verkligen gör mig upprörd. Folk är rädda och försöker vara strategiska. Jag tror detta har legat henne i fatet. Och helt ärligt, om Warren vore en man skulle hon legat betydligt bättre till.

TT: Är väljarna sexistiska?

– Nej. Men jag tror att de är rädda efter 2016, då Demokratiska partiet hade en så kvalificerad kvinnlig kandidat (Hillary Clinton) som förlorade. Det har gjort folk rädda för att nominera ännu en kvinna. Jag kan förstå det. Men jag tycker samtidigt inte att vi ska rösta baserat på rädsla. Vi måste rösta på den vi tror på.

Helgens kalldusch

Elizabeth Warren har inte kampanjat själv i Massachusetts på flera månader och hon väntas inte hit förrän möjligen när hon ska rösta i primärvalet på supertisdagen. På kickoffen med kampanjens dörrknackare i Boston finns dock hennes son, Alexander Warren. Han är till vardags it-konsult, men dyker upp på kampanjmöten med jämna mellanrum tillsammans med Elizabeth Warrens hund, golden retrievern Bailey.

– Jag brukar kalla mig själv Baileys farbror, säger Alexander Warren.

Han introducerar glatt hunden till mötesdeltagare som vill ta selfies med Bailey, men har själv valt att hålla en låg profil i media och vill inte låta sig intervjuas av TT:s utsände.

En annan stjärna på mötet är Katherine Clark, demokratisk representanthusledamot från Massachusetts och en av Warrens närmaste medarbetare i kongressen i Washington.

– Warren förstår vad som krävs för att bygga en ekonomi där alla inkluderas, säger Clark i ett tal under vilket hon hurras fram av mötesdeltagarna.

Entusiasmen står dock i skarp kontrast till helgens kalldusch i primärvalet i South Carolina, där Elizabeth Warren fick nöja sig med en femteplats och 7 procent av rösterna.

Det gav inga delegater alls och efter de fyra primär- och nomineringsval som hittills har hållits har Warren därmed bara fått tilldelat sig åtta av de nästan 150 delegater som har delats ut. Warren ligger med detta långt efter tätduon i racet: Vermontsenatorn Bernie Sanders på 58 och tidigare vicepresidenten Joe Biden på 50 delegater.

På Demokratiska partiets konvent i Milwaukee i juli krävs minst 1 991 delegater för att bli nominerad till presidentkandidat i valet i november.

Tvåa i sin egen hemstat

I en färsk opinionsmätning gjord av tidningen Boston Globe hamnar senatorn från Massachusetts tvåa i sin egen hemstat, efter Bernie Sanders. Och i amerikansk media har det redan börjat spekulera i en plan b för Warren. Ett alternativ skulle kunna vara att lägga den egna kampanjen på is och i stället sikta på att bygga upp en allians med någon annan som vicepresidentkandidat.

– Elizabeth Warren får inte den uppmärksamhet hon förtjänar i media, trots att hon var trea i både Iowa och New Hampshire, säger Betsy Pattullo, 68.

Hon är på väg ut i ett soldisigt Boston för att knacka dörr. Även hon tror att det handlar om kön.

– Trösklarna är generellt högre för kvinnor, inte bara i USA.

Med sig på mötet har Betsy Pattullo sitt 17-åriga barnbarn, Jack Torres. Han har tidigare arbetat för Bernie Sanders kampanj, men har nu anslutit sig till Warrens kampanj.

– Jag vill ha progressiva reformer och tidigare såg jag Sanders som bäst. Men nu tycker jag Warrens program klår Sanders och jag tror också att hon har bättre förutsättningar att få sin reformagenda genomförd.

Jack Torres hinner fylla 18 till presidentvalet i november och kommer då rösta på Demokratiska partiets kandidat, oavsett vem det blir.

– Alla demokratiska kandidater är bättre än Trump, säger han.

Följ ämnen i artikeln