Umeåprästen: ”Vi är lite rambrutna”

Publicerad 2019-07-15

I dag är en tung dag i Umeås historia.

Nio personer dog när ett flygplan kraschade på ön Storsandskär i Umeälven – och många av dem har anhöriga i staden.

– Vi är lite rambrutna, skulle jag nog vilja säga, säger prästen Mikael Åström.

På många sätt är det en vanlig måndag i juli i Umeå. Mitt i semestern, gatorna är ganska tomma och under natten drog ett svensk ruggigt sommarregn in som kylde ner temperaturen. Men det går inte att undgå den sorgsna stämning som vilar över staden där nio personer dog i en flygolycka under söndagen.

Umeå är i dag en stad i chock, i sorg och i förtvivlan, säger Mikael Åström, operativ ledare för kyrkans stödgrupp i Umeå.

Klockan 07.00 på söndagsmorgonen gick åtta fallskärmshoppare och en pilot upp. De kände glädje och entusiasm över den fina dagen de fått, den dagen de skulle hoppa fallskärm.

Bara några timmar senare störtade planet ner på ön Storsandskär i Umeå. Mikael Åström åkte ut till flygplatsen för att organisera den krisplats som öppnades upp av kyrka och polis för anhöriga att vända sig till.

– Det går egentligen inte att ta in, ett sådan här besked. Det blir overklighetskänsla, säger han.

En stad i sorg

Många i Umeå har en anknytning till de som är närmast drabbade, och under lång tid är detta något det kommer pratas om på arbetsplatser, i vängrupper och familjer.

– Hängivna, ödmjuka, stor förståelse för risker, enormt kärleksfulla och fina vänner som tog varandra. Det är jättestarka minnen som jag själv har av dem, säger Per-Olav Humla som är ordförande för Svenska fallskärmsförbundet.

Han berättar att alla känner alla i en sådan här liten subkultur. I Umeå fallskärmsklubb är det bara 40–45 medlemmar, varav 25 är väldigt aktiva.

– Det är också väldigt många i Umeå som har relationer till de avlidna, och det kommer ta väldigt långt tid innan en sådan här sak läker, om de ens gör det, säger han.

Vad var det egentligen som hände? Frågan ligger på allas läppar en sådan här dag, oavsett om man är närmst sörjande eller en vanlig umeåbo. Det kommer dröja länge innan svaret på den frågan kan besvaras.

– Vi är lite rambrutna, skulle jag nog vilja säga. Nu vill vi få till den här ramen något. Men det kommer nog ta lite tid, säger Mikael Åström.

Klockan 19.00 på måndagskvällen hålls en minnesgudstjänst i Umeå stads kyrka.

PODD: Aftonbladet Daily om teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat. Det är den sjunde allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia, och den allvarligaste sedan 1989.
    – Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.
 Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

ANNONS