Många döda när tyfon sveper över Kina

TT-AFP

Uppdaterad 2019-08-12 | Publicerad 2019-08-10

Tyfonen Lekima när den närmade sig staden Wenling i östra Kina.

Tyfonen Lekima har nått Kina. 18 personer har dött och många saknas efter att vindar på över 50 meter i sekunden svept över landets östra delar.

Den kraftiga tyfonen har orsakat tusentals inställda flygavgångar och tvingat över en miljon människor att lämna sina hem. Lekima är den tredje största tyfonen som registrerats i landet, rapporterar den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV.

Dödsfallen inträffade när tyfonen orsakade ett jordskred som ledde till att en damm kollapsade norr om kuststaden Wenzhou.

Ovädrets öga nådde fastlandet vid staden Wenling tidigt på lördagen och fortsätter nu upp längs kusten mot jättestaden Shanghai, där 250 000 människor har evakuerats. Tidiga rapporter från Shanghai vittnar om hårda vindar och kraftiga regn. Tyfonen har dock nedgraderats från att tidigare ha kallats en supertyfon, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Vindarna har orsakat inställda flyg i bland annat Peking, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen och Chengdu. Även hundratals färje- och tågavgångar har ställts in och stora strömavbrott väntas. Myndigheterna varnar fortsatt för skred och översvämningar.

Tidigare i veckan ställde tyfonen till oreda i Taiwan. Där föll på sina håll uppemot 900 millimeter regn – motsvarande en svensk årsnederbörd – i samband med ovädret.