USA backar och tillåter personminor

TT

Publicerad 2020-01-31

160 länder är del av den konvention som vill eliminera personminor. Här en bild på personminor i Albanien som ska förstöras. USA:s förre president Barack Obama har tidigare förbjudit amerikanskt användande av personminor, ett beslut som nuvarande president Donald Trump häver. Arkivbild.

USA:s president Donald Trump har beslutat att häva restriktionerna mot personminor. Han helomvänder därmed från förre presidenten, demokraten Barack Obama, som avslutade användningen av personminor förutom på Koreahalvön.

Obama beordrade att den amerikanska militärens personminor skulle förstöras. Men Trump anser att en ny generation landminor, som kan kontrolleras och stängas av genom fjärrkontroll på distans, är nödvändig för USA:s säkerhet.

"Försvarsdepartementet har fastställt att restriktioner för de amerikanska styrkorna av Obamaregeringen kan försätta dem i allvarliga och ofördelaktiga lägen i en konflikt med våra fiender", skriver Pentagon enligt nyhetsbyrån AFP.

Beskedet om beslutet drog snabbt till sig kritik och fördömanden.

"Det finns en anledning till varför användandet av truppminor är illegalt: de kan inte skilja mellan stridande och vanligt folk, och fortsätter ofta att döda och skada i åratal efter det att konflikten upphört", skriver Amnesty Internationals USA-chef Adotei Akwei i ett uttalande.

Varken Obamas eller Trumps beslut påverkar stridsvagnsminor, som inte är upptagna i konventioner mot minor. 160 länder är del av Ottawakonventionen från 1999, vars mål är att eliminera personminor.