Sjuksköterskornas larm från akuten på Sös: Man får ångest

Publicerad 2020-01-19

Äldre får vänta i upp till 20 timmar på akuten på Södersjukhuset i Stockholm innan de får hjälp.

Nu larmar sjuksköterskorna Karianne Lavrell och Linnéa Trahn Axelsson om situationen på mottagningen.

– Man får fruktansvärd ångest eftersom man inte hunnit hjälpa alla, säger Linnéa Trahn Axelsson, sjuksköterska på akuten.

Den senaste tiden har krislarmen från Södersjukhuset, Sös, duggat tätt. Läkaren Uffe varnade för att sjukhuset var överbelagt. Sjuksköterskan Margarita Villalobos har berättat för Aftonbladet att de tvingas lägga svårt sjuka patienter i dagrummet.

Nu kommer det nya larm. Sjuksköterskorna Karianne Lavrell, 27, och Linnéa Trahn Axelsson, 28, berättar för Aftonbladet att situationen på akuten är krisartad och det är de äldre som drabbats värst efter att distriktssköterskornas tjänster försvunnit.

– Distriktssköterskorna var ryggraden för de äldre patienterna. Det var de som såg till att de kom iväg till äldrevården och hade koll på platsläget i Stockholm och hur det såg ut på geriatrikerna, säger Karianne Lavrell.

”Man har träffat äldre som ligger i nerkissade blöjor och väntar på akuten”, säger sjuksköterskan Karianne Lavrell.

Väntar på akuten i nerkissade blöjor

Enligt de båda akutsjuksköterskorna är trycket på mottagningen högt och de äldre blir ofta bortprioriterade till förmån för andra patienter. Det har gjort att äldre kan bli liggande väldigt länge.

– De äldre trycks lätt bort när det hela tiden kommer in nya sjukare patienter. Man har träffat äldre som ligger i nerkissade blöjor och väntar på akuten. När distriktssköterskorna fanns pratade de med patienterna och såg till att allt var i ordning inför att de skulle till äldrevården, säger hon.

– Det är ett så högt inflöde av patienter att man inte ens hinner göra en bedömning. Målet är att alla ska få vård men det finns inte en chans att man hinner det. En del kan få vänta i 20 timmar innan de får träffa någon, säger Linnéa Axelsson.

”Avlastade läkarna 110 procent”

Anne-Lie Vikenborg, 60, var en av de distriktssköterskor som fick lämna sin tjänst på Sös. Hon arbetade sitt sista pass i december. Hon menar att distriktssköterskorna avlastade den övriga personalen enormt.

– Det var vi som hade koll och kände alla geriatriker i hela Stockholm och hade kontakt med dem. Nu måste läkarna göra det och det tar tid för dem, vi avlastade dem till 110 procent. Det är ingen annan som har den kunskapen som vi har, säger hon.

Sjuksköterskorna menar att verksamhetscheferna inte ska lastas för situationen på Sös utan att problemen i stället ligger på en politisk nivå.

– Jag tycker att våra chefer lyssnar på oss. Men det känns som om problemet ligger så högt upp. De är bakbundna och kan tyvärr inte göra något för att påverka situationen, säger Linnéa Trahn Axelsson.

Sjuksköterskan Karianne Lavrell arbetar på Södersjukhusets akutmottagning.

Satsa på fler närakuter

Iréne Svenonius (M), högst politisk ansvarig i Region Stockholm, har tidigare sagt till Aftonbladet att vården i Stockholm ”är under god kontroll”. I ett mejl med en ny kommentar förklarade hon att ett av sjukhusens chefsläkare har sagt att det är mer av ett normalläge nu. För att avlasta akuterna menar Iréne Svenonius att man ska satsa på fler närakuter.

”Vi ska fortsätta avlasta akuterna med fler närakuter och att fler sjuka äldre kan läggas in direkt på en särskild avdelning med kompetens om äldres sjukdomar. På Sös öppnas en ny modern akutmottagning under våren som kommer förbättra förutsättningarna för personalen”, skriver hon i ett mejl.