Ilskan över Natointrädet: ”Vi behöver det motsatta”

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2024-03-08

Sverige är Natomedlem efter en nästan två år lång process.

Nu hörs kritiska röster om medlemskapet.

– Natomedlemskapet är en riskfylld, kostsam felprioritering som bidrar till ökad militär upprustning, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds.

Följ ämnen
Nato

Efter beskedet om att Sverige blir alliansens medlem nummer 32 har reaktionerna inte låtit sig dröja.

Svenska Freds och Internationella Kvinnoförbundet är två av de organisationer som motsätter sig Natomedlemskapet.

”Riskfylld felprioritering”

Svenska freds har länge varit kritiska till ett svenskt Natomedlemskap och motsatt sig ett medlemskap under ”hela processen”.

– Natomedlemskapet är en riskfylld, kostsam felprioritering som bidrar till ökad militär upprustning, normalisering av kärnvapen och ökade spänningar i en tid då vi behöver det motsatta, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds, i ett pressmeddelande.

Hon säger att Sveriges röst för fred och nedrustning ”redan har försvagats”.

– Att gå in i militära allianser som bygger på kärnvapen och att alliera oss med auktoritära ledare som står Putin nära kan aldrig bygga hållbar fred och säkerhet.

Kerstin Bergeå, ordförande Svenska Freds

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, ”konstaterar med sorg att medlemskapet är ett faktum”.

– Natomedlemskapet kommer med en stor oro. Spänningar kommer att öka, Sverige blir en potentiell måltavla för kärnvapen och mer av våra gemensamma resurser kommer att läggas på upprustning istället för på välfärd som skapar trygghet i människors vardag, säger Malin Nilsson, generalsekreterare för IKFF, i ett pressmeddelande.

Malin Nilsson, generalsekreterare för IKFF.

V: Riskerar att dras in i andras krig

Vänsterpartiet är negativt inställda till ett svenskt Natomedlemskap.

Partiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling menar att det är en historisk dag i negativ bemärkelse.

– Jag tycker ju att det är negativt att Sverige går med. Vi riskerar nu att dras in i andras krig och konflikter. Och det kan vara ett helt annat Nato vi är med i om tio år, säger han till SVT.

Håkan Svenneling (V)

Daniel Helldén, språkrör för Miljöpartiet menar att partiet önskat att man inte gått med. Han välkomnar samtidigt att man nu är ute ur ett ”limbotillstånd”.

– Men framförallt betyder det här beslutet att det limbotillstånd som vi har varit i i nästan två år är över. Och det är bra, för det har inte gagnat Sverige att befinna sig i det här läget, säger han till SVT.

Journalisten och debattören Göran Greider har också riktat en känga mot anslutningen. Dagen har kallats ”historisk” av många förespråkare, men för Greider är det ”ingen stor dag”.

”Nej, det är för mig ingen stor dag idag när Sverige blir medlem i Nato. Det är en liten dag, när den svenska utblicken krymper och militariseringen av världen accelererar”, skriver han på X.

Kristersson och Blinken med de historiska dokumenten.
Försvarsminister Pål Johnson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch och integrationsminister Johan Pehrson (L) höll pressträff på Rosenbad efter att regeringen tagit beslut om att tacka ja till medlemskapet.