Unrwa-stödet återupptas – Åkesson starkt kritisk mot regeringen

Publicerad 2024-03-09

Regeringen återupptar stödet till Unrwa, FN:s flyktingorgan för palestinier.

Beslutet splittrar Tidöpartierna.

”Ett tungt och vanskligt ansvar att återuppta biståndet till Unrwa”, skriver Jimmie Åkesson på Facebook.

Följ ämnen
Gaza

Regeringen har beslutat att återuppta stödet till FN:s hjälporganisation Unrwa. Organisationen hjälper i dag runt 5,9 miljoner palestinska flyktingar och nära 90 procent av donationerna kommer från FN:s medlemsländer.

Sverige tillsammans med Norge, EU Tyskland och USA tillhör de länder som gett störst stöd till Unrwa. Under förra året gav Sverige 239 miljoner kronor i bistånd till de palestinska områdena.

Utbetalningarna till FN-organet pausades i januari efter anklagelser om att flera av de anställda skulle varit inblandade i terrorattackerna i Israel den 7 oktober.

Biståndsministern: ”Skriftliga försäkringar”

Biståndsminister Johan Forssell (M) säger i en intervju till Aftonbladet att Sverige är det första landet i världen som fått skriftliga försäkringar från Unrwa, som ska delas med Sverige.

– Vi har fått garantier efter samtal med Unrwa:s högsta ledning att man ska öka transparensen och undersöka samtliga 30 000 medlemmar mot EU:s sanktionslista, säger Johan Forssell.

– Vi har också fått en skriftlig garanti för att de svenska biståndspengarna ska vara skyddade ifall man skulle upptäcka någonting som inte är bra, fortsätter han.

Regeringen bedömer att med de nya rutinerna kan vi återuppta en del av vårt kärnstöd, vilket är hälften av det som är avsatt för 2024, säger Forssell.

Åkesson väldigt kritisk

Nu kritiserar Jimmie Åkesson starkt regeringens beslut.

”Jag och Sverigedemokraterna är mycket bekymrade över regeringens besked om UNRWA-biståndet”, skriver SD-ledaren på Facebook.

”Återupptaget bistånd via UNRWA riskerar att få motsatt effekt. Man tar på sig ett oerhört ansvar om man återupptar Gazabiståndet till UNRWA, som vi med säkerhet vet missbrukas för terrorfrämjande ändamål”, skriver Åkesson i inlägget.

Riksdagsledamoten Morgan Johansson (S) ser däremot positivt på regeringens beslut.

”Bra att det svenska biståndet till UNRWA nu äntligen återupptas”, skriver han i ett inlägg på X.

Johansson: ”Mycket tid har förlorats”

Morgan Johansson har varit väldigt kritisk till att regeringen inte återupptagit stödet tidigare. ”Mycket tid har förlorats och många har redan hunnit dö av svält i Gaza”, skriver han i inlägget.

Johansson skriver att regeringen tvingats till det här beslutet, men att deras beslutsoförmåga förvärrat lidandet.

”Det är inte klokt att det ska behöva gå så långt som att barn svälter ihjäl, för att den svenska regeringen ska svänga”, skriver han.

Joar Forssell (L) har också uttalat sig om det återupptagna stödet.

– Jag tror det är nödvändigt att fatta det här beslutet, eftersom den humanitära situationen ser ut som den gör i Gaza. Unrwa är kanske inte de enda som kan få in stöd som behövs i Gaza, men de har en väldigt stor förmåga jämfört med många andra, säger han.

Vad är det som har förändrats som gör att du har den här uppfattningen nu?

– Det som har förändrats är att EU, Kanada och andra länder har öppnat stödet igen efter att ha fått svar på frågor som man har ställt, men också efter att man fått garantier på att UNWRA ska göra sin läxa. Unrwa har haft och har problem som man måste ta itu med.