Ulfs bror: ”Stödet är en större tröst än domen”

Publicerad 2023-03-20

Kim Halvorsen, 28, döms till livstids fängelse för rånmordet på Ulf Sandberg.

Dådet skakade hela Oskarshamn – som slöt upp bakom Ulf och hans familj.

– Stödet har varit en större tröst än att han döms till livstids fängelse, säger Ulfs bror Per Sandberg.

Ulf Sandberg i sin karaktäristiska cowboyhatt, här med systern Karin.

De flesta i Oskarshamn kände till Ulf Sandberg.

Han syntes ofta till på hockeylaget IK Oskarshamns matcher och runt om i staden. Ibland på någon av restaurangerna, för att träffa folk och äta en bit mat.

– Han betydde så mycket för så många, det kanske man inte var medveten om innan. Det är många som har kommit fram och berättat om underbara historier och möten med Ulf. Det är ändå en tröst i det här, säger Per Sandberg.

Döms till livstids fängelse

På väg hem från en restaurang i Oskarshamn förra året blev Ulf Sandberg överfallen av två män. De misshandlade honom, tvingade av honom hans klocka och krävde att han skulle ta ut pengar från en bankomat, innan han knivhöggs till döds.

Under måndagen dömdes två män för dådet i Kalmar tingsrätt. Kim Halvorsen dömdes till livstids fängelse för mord, grovt rån och vållande till kroppsskada. Den andra gärningsmannen, en 30-årig man dömdes till sex års fängelse för grovt rån.

Hela staden slöt upp

Ulfs död påverkade inte bara hans nära och kära, hela staden drabbades och slöt upp. Tillsammans samlades Oskarshamnsborna på torget för en manifestation, innan de vandrade till hockeyarenan för match. Där hölls en tyst minut för Ulf och en stor banderoll med texten ”Vila i frid Ulf” vecklades ut över läktaren.

Favoritlaget IK Oskarshamn och dess supportrar hyllade Ulf vid ishockeymatchen mot Frölunda den 29 september förra året.

Hockeyn betydde mycket för både Ulf och hans bror. Läktaren och dess gemenskap har blivit en viktig ventil för Per Sandberg under den jobbiga tiden efter dådet.

– Det är som att ha en andra familj, att kunna gå dit. Få en kram om man mår dåligt och ingen ställer några krav. Det går inte att förklara, jag känner en stolthet över alla som bor i denna staden.

”Svårt att prata om rättvisa”

Efter en tuff tid hoppas nu familj och anhöriga att de ska kunna gå vidare efter domen.

– På sätt och vis är det någon lättnad att det äntligen är över så här långt, det blir inget avslut för oss förrän det här är klart. Nu kan vi komma vidare med att sörja brorsan, även i fall man gjort det under tiden också, säger Per Sandberg, och fortsätter:

Per Sandberg har varit engagerad i hockeyn sedan 1995. Här en bild från stammishaket Ninos där bröderna sågs inför varje match.

– Sen är det svårt, man känner ingen glädje, det finns ju egentligen bara förlorare i det här. Den största är ju Ulf, sen är det vi runt omkring men även de anhöriga på gärningsmännens sida, deras familjer drabbas också. Det går som ringar på vattnet, alla är förlorare.

Att tingsrätten valde att döma Kim Halvorsen till det strängaste straffet menar Per Sandberg visar på hur avskyvärt och vedervärdigt brottet var. Samtidigt har han svårt att se någon rättvisa i det hela.

– Det är svårt att prata om rättvisa, vi får ju inte tillbaks brorsan för det.

Hoppas på en förändring

När Ulf Sandberg överfölls av Kim Halvorsen väntade han på att placeras i fängelse. Han hade dömts för grovt narkotikabrott och skulle avtjäna ett straff på två år och nio månader i fängelse. Att han kunde vandra omkring fritt i samhället är något Per Sandberg ställer sig kritisk till.

Engagemanget i Oskarshamn har varit enormt efter Ulfs död.

– Att en människa som dömts till nästan tre års fängelse bara släpps ut på gatan, utan några restriktioner. Utan fotboja, anmälningsplikt eller liknande. Det är helt galet, säger Per Sandberg.

Nu hoppas han att Ulfs död kan skapa en diskussion och en förändring, så att det som hände Ulf inte ska hända någon annan.

– Det jag önskar är att det ska bli bättre i framtiden. Man kan aldrig ändra på något som varit, men det måste finnas bättre sätt att hantera detta på, folk ska inte behöva riskera att möta dömda brottslingar som kan vara en fara för dem, säger Per Sandberg.

Följ ämnen i artikeln