"Trasig bostadsmarknad" tvingar allt fler unga vuxna att bo kvar hemma

Publicerad 2023-11-30

250 000 unga vuxna bor fortfarande kvar hemma hos sina föräldrar. 77 procent av dem gör det ofrivilligt, visar en ny rapport från Hyresgästföreningen.

– De möter en trasig bostadsmarknad, säger Ola Palmgren på föreningen.

Andelen unga vuxna som bor kvar hemma hos sina föräldrar har enligt rapporten nästan fördubblats de senaste 25 åren.

Rapporten, som bygger på enkätsvar från 4 896 personer i åldrarna 20-27 år, visar att 26 procent i gruppen bor kvar hos sina föräldrar. Totalt handlar det om 250 000 personer. Samtidigt uppger 77 procent i den gruppen – drygt 192 000 personer – att de bor hemma ofrivilligt, och egentligen hade velat bo på annat sätt.

”Otillräcklig politik”

Unga vuxna möter i dag en "trasig bostadsmarknad" till följd av en otillräcklig politik, säger Ola Palmgren, talesperson för unga vuxna samt vice förbundsordförande på Hyresgästföreningen.

– Det som unga vittnar om borde få alla politiker att inse att de inte längre kan sitta på händerna - det är dags att gå till handling, säger han i ett pressmeddelande.

Skapar oro

Enkäten visar också att 29 procent av de svarande är oroliga för att inte hitta boende i framtiden, och att bostadsmarknaden får 35 procent av dem att tveka inför att bilda familj.

När bostadsbygget nu backar kommer läget sannolikt bli ännu värre, enligt Hyresgästföreningen. För att lösa situationen vill de se en bostadsförmedling som styrs av behov, inte kötid. De menar också att byggbranschen måste stöttas, genom förmånliga bygglov och ett tillfälligt investeringsstöd.

Följ ämnen i artikeln