Misstanken: Här åker pojkarna pendeltåg med Kungsan-bomben

Publicerad 2023-02-16

Under Stockholms kulturfestival 2022 hittades en bomb i Kungsträdgården.

I veckan började en rättegång mot tre pojkar misstänkta för inblandning.

I torsdagens avsnitt av TV3:s ”Efterlyst” avslöjas händelseförloppet.

Mitt i myllret under Stockholms kulturfestival, den 21 augusti 2022, hittades en mystisk väska nära nattklubben Café Opera i Kungsträdgården. En konsert avbröts då området i närheten av väskan evakuerades.

Aftonbladet kunde senare avslöja att väskan innehöll en skarp bomb, 455 gram dynamit kopplad till en elsprängpatron.

Bomben utlöstes aldrig, men bara dagar senare greps tre pojkar. Två andra ungdomar misstänks även ha varit inblandade. Samtliga är under 18 år.

I måndags inleddes rättegången mot de tre pojkarna som bland annat är misstänkta för medhjälp och anstiftan av brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Avslöjas i Efterlyst

Ett klipp som visas i torsdagens avsnitt av TV3:s program ”Efterlyst” visar händelseförloppet och agerandet av de misstänkta pojkarna. Nästan allt har fångats på film.

En 15-åring misstänks ha fått i uppdrag av en 16-åring att lämna väskan och han har två jämnåriga kumpaner med sig, enligt åtalet.

Bombväskan som placerades ut i Kungsträdgården i somras.

De tre mörklädda bombpojkarna tog pendeltåget till T-centralen där de klev av vid 17-tiden. 15-åringen hade bomben i en mörkblå liten axelväska och lånade en elsparkcykel för att ta sig mot Kungsträdgården.

Här skiljdes 15-åringen från sina kumpaner. Han var klädd i jeans, mörk väst, keps och luvtröja.

Blir uppläxad

Vid pendeltågsperrongen blev 15-åringen uppläxad av en kvinna. Vad hon sa hörs inte. Men hon hindrade honom i hans färd, pekade finger mot honom och han hoppade av sin elsparkcykel för att leda den.

Stor polisinsats i Kungsträdgården.

Pojken var dock snabbt uppe på elsparkcykeln igen. Han skymde inte sitt ansikte och syns på bild i varenda hiss. I en av hissarna öppnade han sin väska för att ta en Snapchat-bild. Han fotade innehållet och skickade bilden med sociala media-appen.

Efter att ha snurrat runt några varv kring Kungsträdgården och Café Opera placerar han, enligt åtalet, ut väskan. Det var en solig dag. Folk gick runt i shorts och kortärmat och 15-åringen passerade flera föräldrar med barnvagnar.

Efter att han lämnat väskan åkte han till ett McDonalds, vid 17.40. Där mötte han upp sina kumpaner och en annan okänd person.

Han beställde en måltid med burgare, läsk och pommes. Efter maten tog de sig tillbaka till T-centralen och lämnade stan.