Region Östergötland varslar 900 anställda

Publicerad 2024-02-28

900 heltidsanställda i Region Östergötland varslas.

Bland annat kan undersköterskor och skötare komma att drabbas.

– Det här är beklagligt, men vi behöver hitta nya sätt att arbeta, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) under en pressträff.

Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande i Östergötland.

Det är flera faktorer som har lett fram till beslutet uppger regionstyrelsens ordförande Marie Morell under en pressträff.

– Vi har använt de pengar vi fått in i statsbidrag rakt ut i verksamheten. Det är inte ett enskilt beslut som ligger bakom det här. Sen påverkar så klart inflation och så också, men det här ligger utanför inflationspåverkan, säger Morell.

Det är 1,1 miljarder kronor som ska sparas.

– Vi har sedan tidigare haft anställningsstopp för administrativ personal, anställningsstopp för sjukvårdspersonal, ett hyrstopp och andra insatser. Men sammantaget så ser vi att det inte har räckt till, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) under en presskonferens.

Universitetssjukhuset i Linköping.

Undersköterskor kan drabbas

Under pressträffen framgår det att bland annat undersköterskor och skötare inom psykiatrin kan komma att beröras av varslet.

Sjuksköterskor och läkare omfattas inte av varslet.

– Eftersom vi redan har ett hyrstopp som primärt rör de grupperna, säger Marie Morell.

Nu kommer en arbetsrättslig process inledas och sen kommer det dröja ett par månader innan det blir klart vilka som sägs upp.

Följ ämnen i artikeln