Det anklagar Israel FN-organet Unrwa för

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-01-31

Stormen kring flyktingorganet Unrwa gör att allt fler länder stryper sitt bistånd till organisationen. Anklagelserna handlar om FN-anställda som varit aktiva i terrorstämplade Hamas. Men på vilket sätt? Och hur har Israel dragit slutsatsen?

Här är bakgrunden.

Vad har hänt?

I fredags förde Israel fram misstankar om att anställda i FN-organet Unrwa var inblandade i Hamas terrorattack den 7 oktober, som inledde det pågående Gazakriget. Unrwa har avskedat ett antal personer och inlett en egen granskning. Ett stort antal länder – bland dem USA, Frankrike och Storbritannien – har dragit in sitt bistånd till organet. Sveriges biståndsmyndighet Sida meddelade den 30 januari att utbetalningar på totalt 31 miljoner kronor stoppas och omfördelas till andra organisationer.

.

Vad mer exakt anklagas de FN-anställda för?

Enligt Israel deltog tolv Unrwa-anställda i terrorattackerna mot Israel den 7 oktober då Hamas och annan palestinsk milis dödade närmare 1 200 människor och tog omkring 240 som gisslan. En av dessa tolv anklagas för att ha kidnappat en kvinna, en annan för att ha deltagit i en massaker på en kibbutz och en tredje ska ha delat ut ammunition, enligt dokument som Israels militär delat med USA, rapporterar The New York Times.

Lägg därtill att cirka 1 300 Unrwa-anställda, omkring tio procent av personalstyrkan, uppskattas vara Hamasmedlemmar. Medlemskap betyder inte per automatik att man är med i den militära grenen, men Hamasmedlemskap är förbjudet för Unrwas anställda.

.

Hur har Israel kommit fram till detta?

Slutsatserna dras bland annat efter att Israel korskört Unrwas personallistor med ett register över Hamasmedlemmar som militären funnit på en dator under en operation inne i Gaza.

När det gäller händelserna den 7 oktober har Israel spårat ett antal Unrwa-anställda inne i Israel tack vare deras telefoner. Andra har avlyssnats när de diskuterat sitt deltagande i attacken. Vissa av dem var lärare vid Unrwas skolor, andra arbetade på organisationens kontor eller lager.

.

Hur reagerar FN?

FN:s generalsekreterare António Guterres är ”förskräckt” över anklagelserna men understryker vikten av att Unrwas verksamhet fortsätter. Organet är den största arbetsgivaren i regionen och avgörande för många Gazabors tillgång till mat, medicin och utbildning.

Till en början hette det att tolv Unrwa-anställda avskedats men några dagar senare meddelades att nio fått gå. Minst två av de övriga har mist livet och utredningar pågår, enligt The New York Times.

.

Och Israel?

Just nu diskuterar israeliska tjänstemän huruvida det var klokt att offentliggöra anklagelserna. Detta eftersom man fruktar att Israels militär kommer tvingas distribuera mat och nödhjälp, något man inte vill göra i krigets Gaza, om Unrwa försvinner.

Följ ämnen i artikeln