Snöröjarna ryter ifrån: ”De kastar ägg och sopkvastar”

Uppdaterad 2023-02-25 | Publicerad 2023-02-24

De får både ägg och sopkvastar kastade mot sig när de gör sitt jobb.

Men nu har snöröjarna i Sundsvall till slut fått nog.

– Jag känner att nu får de dra en gräns, säger Emelie, 31.

I ett inlägg på Facebook slår Sundvalls kommun larm om hur maskinförarna utsätts för trakasserier på grund av det buller som blir när de är ute och snöröjer nattetid.

"Det skriks, skälls och har kastats både ägg, snöskyfflar, sopkvastar och annat mot eller efter våra maskinförare som kör plogbilar och andra vinterväghållningsfordon", skriver kommunen och fortsätter:

”Våra maskinförare försöker bara göra sitt jobb. Och de gör det allra bästa de kan. Skärpning på er som inte vet hur man ska bete sig mot andra människor. Skulle du vilja gå till jobbet om någon kastade ägg efter dig?”.

Emelie, 31.

”De har jagat mig”

31-åriga Emelie är en av alla snöröjare som fått utstå okvädesord när hon gjort sitt jobb.

– Jag har haft de som hyttat med näven och jagat mig för att berätta hur dålig jag är på mitt arbete. Sedan har jag kollegor som fått saker sparkade och kastade efter sig, säger hon.

Enligt Emelie har situationen blivit värre med åren.

– De är inte trevliga mot oss. Nu kände vi att man får dra en gräns. Det här är inte okej, säger hon och fortsätter:

– Det är jättetråkigt. Det är för för deras skull vi gör det här. För att de ska ta sig fram till sitt jobb och att ambulanser inte ska fastna.

”Har kastats allt möjligt”

Enligt Sundsvalls kommun har flera förare uppgett att de inte längre känner sig trygga på sitt jobb.

– Det är både vår egen personal och entreprenörer vi tagit in som maskinförare som blivit drabbade. Nyligen var det ägg och snöskyfflar och det är också därför inlägget på Facebook kom nu. Men det har kastats allt möjligt egentligen. Till och med tomater har kastats, säger Sundsvalls kommuns kommunikatör Linnea Lång och fortsätter:

– Man rycker upp dörrar till traktorer och hytter med nävar. Det har blivit en ohållbar situation för dem där våra förare inte känner sig trygga på jobbet längre.