NMR:s demonstrationsväg förkortas – domstol kör över polisen

Uppdaterad 2017-09-27 | Publicerad 2017-09-25

Svenska mässan och judiska församlingen i Göteborg har överklagat polisens beslut om att tillåta nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen demonstrera.

Nu kör förvaltningsrätten över polisen och förkortar NMR:s demonstrationsväg.

– Det har med ordning och säkerhet att göra och det är enda skälet man kan ha för att begränsa demonstrationsfriheten, säger Anders Hagsgård som är lagman vid förvaltningsrätten.

Förvaltningsrättens beslut skrevs under av Anders Hagsgård

NMRs färdväg ska kortas en bra bit – de får till exempel inte börja demonstrationen vid Svenska Mässan i Göteborg, vilket först var planen.

– Det är ju i samband med bokmässan, så det kommer att vara massvis med folk utanför Svenska mässan. Så vi bedömer att det finns en säkerhetsrisk med att tillåta NMR starta sin demonstration där, säger Anders Hagsgård.

Fanns en säkerhetsrisk

Nazistiska NMR kommer heller inte få gå hela vägen till Gustaf Adolfs torg. Demonstrationen kommer att avslutas vid Gamla Ullevi.

Av alla dem som överklagat polisens beslut valde förvaltningsrätten att titta närmare på tre överklaganden. Nämligen Svenska Mässans, Judiska församlingens samt NMR:s.

Anders Hagsgård säger att det inte är helt otroligt att även dagens dom kommer att överklagas.

– Jag är nöjd med beslutet och vill betona att enda anledningen att begränsa demonstrationsfriheten är om det finns säkerhetsrisker. Och det bedömde vi att det fanns i det här fallet, säger Hagsgård.

Den demonstrationsväg som tidigare godkänts av polisen, skulle ha passerat synagogan i Göteborg.

NMR: ”Vi kommer att trotsa”

NMRs presstalesperson Pär Öberg säger till DN att föreningen inte accepterar den nya domen.

– Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet, säger Öberg till DN.

Demonstrationen kommer att genomföras den 30 september.

NYA VÄGEN FÖR NMR-DEMONSTRATIONEN: