Kräver fler svar om Arlandakaoset – ministrar kallas in

Swedavia varnar inför sommaren: Kommer bli värre

Publicerad 2022-06-09

Köerna ringlar fortfarande långa på Arlanda.

Nu vill Moderaterna ställa fler ministrar till svars för kaoset.

– Många har en klump i magen inför semestern, säger Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson för partiet.

Under våren har köerna varit väldigt långa på Arlanda.

Orsaken till problemen är bland annat att det varit svårt att hitta personal till säkerhetskontrollerna, samtidigt som resandet tagit fart efter pandemin. Men också att Säkerhetspolisens kontroller tagit längre tid än vanligt.

Tidigare i dag träffade justitieminister Morgan Johansson (S) trafikutskottet där han berättade att Säpos handläggningstider nu kortats till tre veckor.

Men det räcker inte, menar Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus.

– Det här är en fråga som spänner över tre departement. Men de jobbar i stuprör i stället för att samarbeta, säger Maria Stockhaus, till Aftonbladet.

”Ett allvarligt läge”

Hon anser därför att näringsministerminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) också bör kallas till trafikutskottet för att lösa kökaoset på Arlanda.

Thorwaldsson är den minister som har ägaransvar för Swedavia, det statliga flygplatsbolag som driver de tio viktigaste flygplatserna i Sverige.

Eneroth ansvarar för transportfrågor, därmed också myndigheten Transportstyrelsen som bland annat har ansvar för luftfart.

Även KD, C och L har ställt sig bakom förslaget.

– Grundproblemet är att många har en stor klump i magen innan de ska resa. Många funderar på om de kommer kunna checka in och hinna med sina flyg. Det är inte rimligt att det är på det viset. Det är ett allvarligt läge, fortsätter Maria Stockhaus.

Hur tycker Moderaterna att man ska åtgärda problemen?

– Jag hade förväntat mig att man tar ledartröjan som regering och samarbetar för att hitta lösningar på problemen. Man känner avsaknad av ledarskap från regeringen nu, det är grundkritiken, fortsätter Stockhaus.

Johansson: Andra aktörers fel

Aftonbladet har sökt Morgan Johansson som via sin pressekreterare avböjer att kommentera.

Till TT har han tidigare hävdat att Säpo, och dess handläggningstider för att säkerhetspröva kontrollanter för flygplatser, inte är problemet.

– Det finns de som gärna velat utmåla Säpo som själva flaskhalsen, men det menar jag är fel. Sedan mars i år är handläggningstiden tre veckor, man är nere på normala tider igen, säger Johansson till TT efter att ha träffat trafikutskottet.

– Min bild är snarare att andra aktörers framförhållning har varit för dålig. Det är väl framförallt Swedavia och de som anställer personalen på Arlanda, säger han.

”Har ingen prognos”

Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, kommenterar inte Johanssons uttalande om att företagets framförhållning varit dålig men säger att man jobbar intensivt på att korta köerna.

Bland annat har man tagit in personal från andra flygplatser och 150 nya medarbetare står redo att börja jobba inom kort.

Enligt Wärring har köerna förbättrats något de senaste dagarna. Men snart kan det bli värre igen.

– Ja, sommaren kommer att bli utmanande, vi ser att resandet ökar mer och mer. Men nästa vecka öppnar vi terminal 4 som kommer att avlasta.

Han tycker inte att folk behöver undvika Arlanda och boka sina resor via andra flygplatser om de har möjlighet.

När kommer köerna att vara normala på Arlanda igen?

– Jag kan inte ge någon sådan prognos idag.

Aftonbladet söker näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).