”Mamma trodde hon skulle dö”

Knivattacken utanför Trelleborg – familjen berättar

Publicerad 2019-07-09

En kvinna i 40-årsåldern vårdas på sjukhus efter ett allvarligt våldsdåd natten till tisdagen.

– Vi var rädda att mamma skulle dö. Hon låg på rygg på gatan och blödde, säger dottern.

Familjen pekar ut den misstänkte gärningsmannen som en tidigare hyresvärd.

Strax efter midnatt hörde Sabina och hennes bröder ljudet av glas som krossades. De rusade ut från vardagsrummet för att se vad som stod på. Ute på gatan gick en man bärsärk med tillhyggen och krossade alla fönster på hyreshuset. När Sabina kom ut såg hon sin mamma ligga blodig på trottoaren.

– Hon hade dödsångest. Hon sa ”Jag vill inte dö. Ta hand om dina bröder och din styvpappa.” säger Sabina.

”Fullständig panik”

Sabinas mamma blödde från ett sår i sidan. Även hennes tonårsbröder hade skador. Enligt Sabina hade de blivit slagna i huvudet och huggna med ett vasst föremål när de försökte avbryta attacken. Sabina ringde 112 och bad ambulanspersonalen att skynda sig. Hon uppfattade det som om mamman blev svagare.

– Jag höll henne i handen medan min granne tryckte en handduk mot såret i sidan. Det var fullständig panik, säger hon.

Efter cirka 15 minuter anlände ambulans till platsen. Sabinas mamma och hennes två tonårsbröder fördes till sjukhus. Pojkarna hade lindriga skador medan mamman, en kvinna i 40-årsåldern, skadades allvarligt i attacken. Enligt Sabina var skadorna livshotande men nu ska tillståndet vara stabilt.

– Hon var huggen på fem ställen. Bland annat i lungan och vid skulderbladen. Men hon kommer överleva.

Tidigare hyresvärd gripen

Kort efter händelsen greps en man på en annan ort. Sabina säger att hon och bröderna kände igen gärningsmannen. Det är en person som de har hyrt bostad av tidigare. Det ska uppstått en tvist mellan honom och familjen varpå Sabina och hennes familj valde att flytta.

Men enligt Sabina gav sig inte mannen. Han ska ha hotat familjen flera gånger och en annan familjemedlem ska ha misshandlat en av bröderna.

Familjen har varit mycket rädd för den tidigare hyresvärden.

– Jag har gjort flera polisanmälningar mot honom. Vi har också ansökt om kontaktförbud. Men det fick vi inte. Det hemskt att det ska behöva hända något sånt här för att polisen ska ta det på allvar, säger Sabina.

”Hade en hammare eller slägga”

Hennes styvpappa har blod på sina händer och på sin t-shirt. Han försökte hjälpa sin fru och bonusbarnen under attacken.

– Jag var rädd att min fru skulle dö, säger han.

Pojkarna fick lämna sjukhuset under morgonen. De visar sina sår för Aftonbladet när vi träffar dem i trädgården på förmiddagen.

– Mina bröder säger att mannen hade en hammare eller en handslägga i ena handen och ett knivliknande föremål i andra, säger Sabina.

Den misstänkte mannen anhölls under tisdagsmorgonen. Han kommer höras under dagen.

– Han är anhållen på sannolika skäl för två fall av försök till mord och ett fall av grov misshandel, säger åklagare Lina Wiktor.

Åklagare och advokat fåordiga

Hon vill varken bekräfta eller dementera att det rör sig om en tvist mellan en hyresvärd och hans tidigare hyresgäster.

– Jag kommenterar inte uppgifterna eftersom jag inte kan uttala mig om bakgrunden till detta, säger Lina Wiktor.

Den misstänkte mannens advokat Johan Länström är fåordig om fallet.

– Jag vill inte lämna några kommentarer just nu och antagligen inte i morgon heller. Men vi får se vad som händer, säger han.

 

Sabina heter egentligen något annat.